Mitä mahdollisuuksia on jalostuksella vaikuttaa maidon koostumukseen ja ravintoarvoon?
Abstract
Jalostuksellisia mahdollisuuksia maidon koostumuksen muuttamiseen tarkasteltiin kirjallisuustietojen perusteella. Mm. seuraavat johtopäätökset näyttivät oikeutetuilta: 1) Useimpien maidon ainesosien pitoisuuksissa esiintyy selvää vaihtelua. Rasva-%:n muuntelu on noin 1.7 kertaa laajempaa kuin valkuais-%:n (Taul. 1.). 2) Rotujen välillä on huomattavia eroja. Roduilla, joilla on korkea rasva- %, on myös keskimääräistä korkeampi valkuais-%, rasvattoman kuiva-aineen % ja kokonaiskuiva-aine-%, mutta niiden valkuais/rasvasuhde on alhainen (Taul. 2.). 3) Pitoisuuksien toistuvuudet ovat suhteellisen suuria, 60—7O %, niin että yhden vuoden määritykset riittävät yksilöiden arvosteluun (Taul. 3.). 4) Useimpien pitoisuuksien samoin kuin valkuais/rasva-suhteenkin periytymisasteet ovat noin 50 %, mikä tekee yksilövalinnan mahdolliseksi (Taul. 4.). 5) Maitotuotoksen ja tärkeitten ainesosien pitoisuuksien välillä on sekä ilmiasuisesti että perinnöllisesti ilmeinen antagonismi (Taul. 5.). 6) Pitoisuuksien keskinäiset ilmiasuiset vuorosuhteet ovat useimmissa tapauksissa myönteisiä (Taul. 6.). 7) Tuotosten kuten myös pitoisuuksien keskinäiset perinnölliset vuorosuhteet ovat hyvin kiinteitä ja myönteisiä. Tuotosten ja pitoisuuksien väliset perinnölliset vuorosuhteet ovat löyhiä ja eräissä tapauksissa jopa kielteisiä. Korkea valkuais/rasva-suhde on antagonistinen suurille rasvan tai kokonaiskuiva-aineen tuotoksille (Taul. 7.). 8) Väkevyyteen perustuva valinta johtaa maitotuotosten alenemiseen ja sen seurauksena heikkoon edistymiseen ko. ainesosan tuotoksessa. Valinta on siten perustettava tuotoksiin, ja pitoisuuksien määrittämisen tarkoituksena on voida arvioida nämä tuotokset. Paras edistyminen tietyn ainesosan tuotoksen suhteen voidaan saavuttaa sen suoralla valinnalla. Valkuaistuotosvalinta parantaa vähitellen myös valkuais/ rasva-suhdetta. Lähes täydellinen teho voidaan saavuttaa valitsemalla vain sonnit valkuaistuotosten perusteella ja lehmät vain maitotuotosten perusteella (Taul. 8.).Downloads
How to Cite
Copyright (c) 2024 Kalle Maijala
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.