On the control of cucumber scab (Cladosporium cucumerinum Ell. & Arth.) - Linnasalmi, Annikki (Agricultural and Food Science, 1947)
Maatalouskoelaitoksen kasvitautiosastolle vuosittain saapuvien ilmoitusten ja osaston virkailijoiden puutarhaviljelyksillä ympäri maan tekemien havaintojen mukaan on Cladosporium cucumerinum Ell. & Arth., k uikun laikkutaudin aiheuttaja, yleisin ja vahingollisin Suomessa avomaan kurkkuviljelyksissä esiintyvä tuhosieni. Pahimmissa tapauksissa ovat sekä lehdet että hedelmät sienen saastuttamat, lievemmissä tapauksissa saattavat lehdet olla terveitä ja ainoastaan hedelmät enemmän tai vähemmän laikullisia. Myös kasvihuoneviljelyksissä on tautia todettu meillä esiintyvän. Kurkun laikkutaudin torjumiseksi suositellaan eri maiden kasvinsuojelukäsikirjoissa kuparipitoisten aineiden sekä rikin ja rikkikalkin käyttöä pölytteinä tai ruiskutteina. Varsinaista kokeellista tutkimustyötä on tässä suhteessa tehty verraten vähän (1, 2,3, 5,6). Maatalouskoelaitoksen kasvitautiosastolla Tikkurilassa on ruiskutus- ja pölytyskokeita kurkun laikkutaudin torjumiseksi avomaaviljelyksissä suoritettu v. 1936 ja myöhemmin vv. 1945—47. Vv. 1946—47 oli kokeita osaston toimesta järjestetty myös Pohjois-Hämeen kasvinviljelyskoeasemalle Pälkäneellä. V. 1936 kokeissa antoivat kuparikalkkiseosruiskutukset lupaavia tuloksia, v. 1945 eivät tulokset olleet yhtä suotuisia (4). Vv. 1946—47 koetulokset selviävät taulukosta 1, s. 126. Niiden nojalla voidaan todeta, että kokeiltavina olleista fungisideista ainoastaan kuparikalkkiseosruiskutuksilla ja rikkipölytyksellä oli lievä laikkutautia ehkäisevä vaikutus. F.D.-ruiskute, Fermate-, kaliumsulfidi-, Perenox-, Soltosan-, Spergon- ja Venturicide-ruiskutukset olivat tehottomia. Päävaikeus tehokkaan torjunnan aikaansaamiseksi fungisideilla kurkun laikkutautia vastaan on ilmeisesti siinä, että kurkku viljelmällä versojen ja erittäinkin hedelmien nopean kehityksen ja kasvun takia on aina kasvinosia, jotka käsittelyjen väliaikoina joutuvat olemaan ilman ruiskutteen tai pölytteen myrkkysuojaa ja näinollen ovat alttiina ympäristön Cladosporium cucumerinum-itiöiden saastutukselle.