Über die Wasseraufnahmefähigkeit der samen vom Winterrübsen, Brassica rapa f. oleifera subf. Biennis - Hirsjärvi, Vilho P. (Agricultural and Food Science, 1952)
Taulukoissa 3—6 sekä kuvissa I—4 on esitetty syysrypsin siementen vedensitomiskyvyn vaihtelut erilaisissa lämpötiloissa ja ilman suhteellisissa kosteuksissa. Taulukoissa B ja 9 sekä kuvissa 5—9 on esitetty syysrypsin siementen vesipitoisuuden ja vastaavan höyrynpaineen riippuvaisuus ilman suhteellisesta kosteudesta ja lämpötilasta. Koetulokset osoittavat, että syysrypsin siementen vesipitoisuus on 70—85 %:n suhteellisessa kosteudessa huomattavasti pienempi kuin vehnän, rukiin, ohran, kauran tai maissin. Suhteellisen kosteuden noustessa yli 75 %:n muuttuu syysrypsin siementen vesipitoisuus kuitenkin paljon nopeammin, niin että suhteellisen kosteuden lähestyessä 100 %:a saavuttaa niiden vesipitoisuus 4—2o° C:n lämpötilassa jokseenkin saman arvon kuin viljakin. Esimerkkinä siitä nopeudesta, jolla syysrypsin siementen vesipitoisuus saattaa muuttua jo yhden vuorokauden kuluessa, mainittakoon, että jos on ollut tavallista kuivempaa, niin että vesipitoisuus on laskenut 7 %:iin ja tämän jälkeen suhteellinen kosteus nousee 100 %:iin, muuttuu siementen vesipitoisuus lämpötilan ollessa 20° C jo yhden vuorokauden kuluessa 10.4 %:iin 20—40° C:ssa eivät syysrypsin siemenet paljoakaan ota eivätkä luovuta vettä suhteellisen kosteuden pysyessä muuttumattomana. Lämpötilan laskiessa 4° C:een niiden vesipitoisuus kuitenkin selvästi kasvaa. Vesipitoisuuden noustua 10—12 %:iin kasvaa siementen vesipitoisuus suhteellisesti nopeammin ilman suhteellisen kosteuden edelleen kasvaessa. Siementen vesipitoisuuden muutokset tapahtuvat sitä nopeammin mitä korkeampi on lämpötila. Kokeissa todettiin myös syysrypsin siementen suhteellisen herkkä homehtuvaisuus. Koetulosten soveltamista varten Suomessa vallitseviin olosuhteisiin on taulukossa 10 esitetty suhteellisen kosteuden ja lämpötilan likimääräinen vaihtelu Pasilassa heinä-tammikuun aikana vuosina 1911—1940. Kuvasta 10 käy ilmi, että syysrypsin siementen vesipitoisuus lisääntyy tämän mukaan heinäkuun alusta lokakuun 21 päivään mennessä yksinomaan ilmasta sitomansa veden perusteella keskimäärin 9.0 %:sta 14.2 %:iin. Tämä kuvaa luonnollisesti kuitenkin vain muutoksen yleistä suuntaa. Syysrypsin siementen vesipitoisuus pääsee kuitenkin muuttumaan edellä esitetyllä tavalla vain vapaasti ilman kanssa kosketuksiin joutuvissa siemenissä. Miten nopeasti muutokset tapahtuvat vahvojen siemenkerrosten sisällä, kuten säkeissä, laareissa y.m.:ssa, vaatii oman tutkimuksensa.