The rate of passage of food in the digestive tract of ruminants - Paloheimo, Lauri; Mäkelä, Aarne (Agricultural and Food Science, 1952)
Kirjallisuudessa tavataan lukuisasti mainintoja, jotka ilmoittavat pitkäkö aika kuluu tietyn aterian alkamisesta syödyn rehun ensimmäisten sulamattomien osasten erittymiseen sonnassa, sekä kauanko kestää ennen kuin viimeisetkin osaset ovat poistuneet ruoansulatuskanavasta. Tällaiset tiedot antavat kuitenkin vain kovin puutteellisen kuvan ravinnon tähteiden kulkunopeudesta ruoansulatuskanavassa. Eräät tutkijat, esim. Poijärvi ja Balch ovat esittäneet ns. erityskäyriä tai niitä vastaavia lukusarjoja. Tämän tiedonannon kirjoittajat ovat kehittäneet laskutavan, jolla voidaan erityskäyrien perusteella arvioida sulamattoman rehupisteen keskimääräinen viipymisaika ruoansulatuskanavassa. Omat tutkimuksemme ovat suoritetut teuraiksi määrätyillä ruoansulatuksellisesti terveillä lehmillä, joita on 10 viimeisen elinpäivän ajan ruokittu määräaikaisesti määräsuuruisilla heinäannoksilla. Teurastuksen yhteydessä suoritetuilla ruoansulatuskanavan sisällykseen kohdistetuilla tutkimuksilla on hankittu tietoja, joiden avulla on sitten voitu laskea rehun kuiva-ainepisteen keskimääräinen viipymisaika pötsissä sekä ligninipisteen (mikä edustaa rehun sulamatonta osaa) viipymisaika pötsissä ja ruoansulatuskanavassa kokonaisuudessaan. Myös on laskettu typpi- ja ligninivapaan kuiva-ainepisteen keskimääräinen viipymisaika pötsissä. Esimerkkinä on tiedonannossamme esitetty tulokset neljän koelehmän kohdalta taulukossa 2. Ensimmäisessä numerosarakkeessa ilmoitetaan lehmien päivittäin syömä kuiva-ainemäärä (kg), toisessa kuiva-ainepisteen keskim. viipymisaika pötsissä (vrk), kolmannessa ligninipisteen keskim. viipymisaika pötsissä, neljännessä typpi- ja ligninivapaan kuiva-ainepisteen keskim. viipymisaika pötsissä ja viidennessä ligninipisteen keskimääräinen viipymisaika ruoansulatuskanavassa. Vertauksen vuoksi esitetään taulukossa 3 eräitä laskelmia, jotka kirjoittajat ovat suorittaneet Poijärven pässeillä suorittamien kokeiden antamien tulosten perusteella: Toisessa sarakkeessa esitetään pässien päivittäinen ruokinta (hay = heinä, wheat bran = vehnän lese), kolmannessa johtoaineena käytetyn rehuun sekoitetun kromioksiidin keskimääräinen viipymisaika (vrk) ruoansulatuskanavassa. Balchin suorittamien kokeiden perusteella on suoritettu samankaltaisia laskelmia. Yhdistetyn heinä-väkirehuannoksen sulamattomien tähteiden keskim. viipymisajaksi saatiin 2.2 vrk. ja sulamattomien väkirehutähteiden 1.5 vrk.