Some results of measurements at the Leteensuo experimental station relating to the temperatures of air and soil and to the humidity of air in the summer of 1958 - Pessi, Yrjö; Takala, Mauri (Agricultural and Food Science, 1959)
Tutkimuksessa selostetaan mittaustuloksia, joita on suoritettu koeaseman säähavaintokojussa sekä kivennäismaa- että muta- ja rahkasuoviljelyksillä. Tuloksista voidaan tehdä seuraavia päätelmiä: Kesäkuun keskilämpötila on ollut koeaseman säähavaintokojussa 2 metrin korkeudella noin 1.5° C alhaisempi kuin kasvillisuuskerroksen ylärajassa viljelyksillä. Myöhemmin erot ovat pienentyneet ja ovat olleet elokuussa jo lähes olemattomat. Kuukauden keskilämpötilat ovat olleet kivennäismaalla ja suoviljelyksillä kasvillisuuskerroksen ylärajassa jokseenkin samat. Minimilämpötilojen kuukauden keskiarvo on ollut rahkasuolla noin 0.5° C alhaisempi kuin mutasuolla ja mutasuolla noin 0.5—1.0° C alhaisempi kuin kivennäismaaviljelyksellä. Kasvillisuuskerroksen ilman suhteellinen kosteus on selkeinä vuorokausina ollut suoviljelyksellä huomattavasti suurempi kuin kivennäismaaviljelyksellä. Maan lämpötilaerot ovat tutkimusvuonna jääneet melko vähäisiksi eri maalajien välillä. Kesä- ja heinäkuussa kivennäismaan lämpötila on ollut korkeampi kuin muta- ja rahkasuon, mutta elokuussa alhaisempi.