NPK-lannoituksen vaikutus Pito-perunan satotekijöihin - Varis, Eero (Agricultural and Food Science, 1973)
Tässä tutkimuksessa pyrittiin selvittämään NPK-lannoituksen vaikutustapaa Pito-perunan sadonmuodostukseen. Typpilannoitus lisäsi voimakkaasti perunan varsiston kasvua, mutta mukulasatoa ainoastaan käytettyyn N1-määrään, 100kg N/ha saakka. Myös juuriston paino kasvoi typpilannoitusta lisättäessä. Typpilannoitus hidasti mukulasadon kehitystä sekä lisäsi versojen ja mukuloiden lukumäärää. Sekä isojen että myös pienten mukuloiden osuudet muuttuivat osittain typpilannoitusta lisättäessä. Fosforilannoitus lisäsi sekä varsiston painoa että mukulasatoa suurimpaan käytettyyn määrään, 168kg P/ha, saakka. Fosforilannoitus lisäsi mukuloiden lukumäärää sekä nopeutti mukuloiden lisäkasvua. Kalilannoitus ei vaikuttanut satoon. Ainoastaan versojen määrä lisääntyi hiukan kalilannoitusta lisättäessä. Typellä ja fosforilla todettiin yhdysvaikutus usean ominaisuuden suhteen. Useimmissa tapauksissa saatiin edullisin tulos sopivalla NP-suhteella, mikä tässä tutkimuksessa oli N1P1 tai N2P2.