Open access muuttaa tiedeseuraa

Avainsanat: open access [http://www.yso.fi/onto/yso/p17649], tiedejulkaiseminen, tieteellinen julkaisutoiminta [http://www.yso.fi/onto/yso/p10480], tieteelliset seurat [http://www.yso.fi/onto/yso/p15505]

Abstrakti

Tiedelehdet siirtyvät verkon avoimiin julkaisuympäristöihin. Mitä murroksesta ajatellaan tiedeseuroissa, joille määräajoin postilaatikosta kolahtava lehti on ollut tärkeä jäsenhoukutin? Terhi Kouvo haastattelee tiedeseurojen edustajia:

Kasvatus & Aika on ollut avoin verkkojulkaisu perustamisestaan, vuodesta 2007 lähtien. Vertaisarvioitua tiedelehteä julkaisee Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seura. Lisäksi seura julkaisee Koulu ja menneisyys -vuosikirjaa. Haastateltavana puheenjohtaja Juhani Tähtinen.

Neljästi vuodessa painettuna ilmestyvä Terra on Suomen Maantieteellisen Seuran kustantama vertaisarvioitu tiedejulkaisu. Ensi vuonna se siirtyy verkkoon ja välittömään avoimuuteen. Haastateltavana Niko Humalisto.

Avoimesti verkossa vuoden viipeellä ilmestyvä Virittäjä esittelee suomen kielen ja sen opetuksen tutkimusta. Se julkaisee vertaisarvioitujen artikkelien lisäksi katsauksia, havaintoja, kirja-arvosteluja, konferenssiraportteja ja keskustelupuheenvuoroja. Kotikielen Seuran julkaisema Virittäjä on ilmestynyt yhtäjaksoisesti vuodesta 1897. Haastateltavina esimies Pirjo Hiidenmaa ja päätoimittaja Hanna Lappalainen.

Informaatiotutkimuksen yhdistys julkaisee vertaisarvioitua Informaatiotutkimusta avoimesti verkossa. Seuran jäsenkunta koostuu alan tutkijoista ja opettajista, opiskelijoista sekä kirjastonhoitajista ja informaatikoista. Haastateltavina puheenjohtaja Noora Hirvonen ja päätoimittaja Susanna Nykyri.

 

Osasto
Puheenvuoroja
Julkaistu
marras 28, 2017
Viittaaminen
Kouvo, T. (2017). Open access muuttaa tiedeseuraa. Aikuiskasvatus, 37(4), 308–313. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/aikuiskasvatus/article/view/112245