Liikkeenjohdon konsultointi – nuori ja kasvava toimiala

  • Paula Kyrö
Avainsanat: liikkeenjohto, konsultointi [http://www.yso.fi/onto/yso/p12936]

Abstrakti

Liikkeenjohdon konsultoinnin professionaalistumista on Suomessa tutkittu vuosikymmenen puolivälissä. Tutkimuksen mukaan ala on nuori ja vain osittain järjestäytynyt. Konsulttien koulutustaso on kirjava, vaihtuvuus on suuri eikä alalle ole muodostunut markkinasuojaa. Monet ulkoiset muutostekijät luovat kuitenkin tarvetta professionaalistumisprosessin etenemiselle.
Professio kuvaa joukkoa ihmisiä, joilla on samanlainen koulutuksellinen tausta, siihen liittyvä tiedeperusta ja näihin liittyvä yhteiskunnan hyväksyntä ammatillisine ja eettisine normistoineen. Artikkelissa käsitellään profession muodostumista liikkeenjohdon konsultoinnissa. Kirjoittaja näkee toimialan arvoketjuna. Sen muodostavat kaikki ne toiminnot, jotka tarvitaan palvelun ostajan odotusten täyttämiseksi. Professionaalistamisprosessi on arvoketjun alkupää. Liikkeenjohdon konsultoinnissa alan ongelmia ovat suuri vaihtuvuus sekä koulutuksen vähäisyys. Epäkohtiin voidaan vaikuttaa vain professionaalistumisen tietä.
Viittaaminen
Kyrö, P. (1999). Liikkeenjohdon konsultointi – nuori ja kasvava toimiala. Aikuiskasvatus, 19(1), 48–59. https://doi.org/10.33336/aik.93202