Vieraannuttavat, toivottomat yliopistot? Hall, Richard (2018). The Alienated academic – The struggle for autonomy inside the university. London: Palgrave Macmillan. 273 sivua; Hall, Richard (2021). The Hopeless University: Intellectual Work at the end of The End of History. MayFly Books. 315 sivua. - Poutanen, Mikko (Aikuiskasvatus, 2023)
Korkeakoulutuksen kaupallistumisesta, ja siihen liitetyistä ongelmista on kirjoitettu viime vuosien aikana lukuisia kirjoja ja arvioita. Pääasiassa akateemikkojen itsensä kirjoittamat kirjat toistavat samankaltaista rakennetta: ongelman kuvailu on syvää ja vakuuttavaa, mutta järjestelmä jatkaa entisellään, kenties vieläkin pahempana. Ongelmanratkaisuun löytyy yhä vähemmän paukkuja. Toisinaan korkeakoulutuksen uusliberalisoinniksi tai akateemiseksi kapitalismiksi määritelty kehitys on tunnetusti pidemmällä englanninkielisessä maailmassa, mikä näkyy näiden kirjojen määrässä. Yliopistot ja yliopistolaiset ovat olleet ahtaalla jo 1990-luvulta lähtien.