Metametafysiikkaa kategorioilla ja ilman - Hakkarainen, Jani (Ajatus, 2016)
Kommentoin artikkelissa Tuomas Tahkon oppikirjaa An Introduction to Metametaphysics. Kritisoin sitä, että Tahko on jättänyt kirjastaan pois kategoria-lähestymistavan metafysiikkaan. Tämän lähestymistavan mukaan metafysiikassa on oleellista, että se tutkii ontologisia eli olevan kategorioita. Argumentoin artikkelissa, että ontologisen kategorian käsite on hyvä ymmärtää olemisen muodon käsitteen avulla. Sekä kategorioista että olemisen muodosta puolustan relationaalista käsitystä: olion kategorian ja olemisen muodon määräävät formaaliontologiset relaatiot, joissa olio on. Formaaliontologiset relaatiot ovat sisäisiä relaatioita, joiden predikaatiot eivät kerro mitään relaation jäseniensä ei-relationaalisesta luonteesta. Esitän tältä perustalta huomioita metafyysisestä fundamentaalisuudesta, metafysiikan tutkimuskohteista, osa-alueista ja metafyysisestä selittämisestä, joista on käyty viime vuosina innokasta keskustelua. Nämä ovat vaihtoehtoisia ehdotuksia nykykeskustelua hallitseville metaontologisille ja perustamis- tai fundamentaalisuus-käsityksille.