Ammattikorkeakoulujen pedagogiset strategiat

Kirjoittajat

  • Regina Nurmi Vaasan ammattikorkeakoulu
  • Seija Mahlamäki-Kultanen HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Avainsanat:

pedagoginen strategia, ammattikorkeakoulupedagogiikka, linjakkuus, visio

Abstrakti

Artikkeli on läpikäynyt referee-menettelyn

Tutkimus kohdistuu ammattikorkeakoulupedagogiikkaan ja sen ilmentymiin ammattikorkeakoulujen pedagogisissa strategioissa tai pedagogisissa linjauksissa, jos erillistä strategiaa ei ole. Aloitamme artikkelin ammattikorkeakoulupedagogiikan tarkastelulla sekä avaamalla strategia- ja linjakkuuskäsitteitä. Pedagogisella strategialla selvennetään pedagogiseen toimintaan kuuluvia keskeisiä käsitteitä ja samalla yhtenäistetään niitä koskevia käsityksiä ja ohjeistetaan pedagogista toimintaa koulutuksen tavoitteiden suuntaisesti.

Analysoimme kaikkien suomalaisten suomen- ja ruotsinkielisten ammattikoreakoulujen pedagogiset strategiat ja strategioiden pedagogiset linjaukset yhteensä 25 ammattikorkeakoulusta. Ne analysoitiin abduktiivisesti teemoittaen. Tuloksia esitellään myös käsitefrekvenssejä kuvaavina sanapilvinä.

Pedagogisten strategioiden analyysin perusteella voidaan todeta, että ammattikorkeakoulut ovat laatineet pedagogi-set strategiansa linjakkaasti.  Pedagogiset strategiat ohjaavat vision saavuttamista. Analyysin mukaan noin kolmannes am-mattikorkeakouluista visioi olevansa paras jossain suhteessa ja jollain alueella.

Opiskelija ja opiskelijan oppiminen esiintyivät ilmauksina hyvin paljon suhteessa opettajaan ja opettamiseen sekä ohjaus-alkuisiin sanoihin. Tutkimus- ja kehittämistoiminta ja monimuotoiset oppimisympäristöt ovat tyypillisiä. Oppimisen tuloksia kuvaavista käsitteistä korostuu osaaminen enemmän kuin tiedot ja taidot, joista jälkimmäinen käsite lähes puuttuu.

Osasto
Tiedeartikkelit

Julkaistu

2015-10-01

Viittaaminen

Nurmi, R., & Mahlamäki-Kultanen, S. (2015). Ammattikorkeakoulujen pedagogiset strategiat. Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 17(3), 24–40. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/akakk/article/view/90080