Asiantuntijuuden kehittyminen varhaiskasvatuksen lukuhetkien kysymys–vastaus-vuorovaikutuksessa - Lindfors, Tiia; Sorariutta, Anne; Kajamies, Anu; Hannula-Sormunen, Minna; Lepola, Janne (Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 2025)
Tämä tutkimus tarkastelee varhaiskasvatuksen työntekijöiden pedagogista asiantuntijuutta ja sen kehittymistä. Tutkimuksessa analysoidaan opettajien ja lastenhoitajien sekä 2–5-vuotiaiden lasten kysymys–vastaus-vuorovaikutusta Luetaan jutustellen -intervention lukuhetkissä. Kuusi työntekijää osallistui koulutukseen ja työnohjauksiin. He ohjasivat 6–7 lapsen pienryhmiä, joissa luettiin ja keskusteltiin Onni-poika-kirjojen tapahtumista. Työntekijöiden esittämiä kysymyksiä, lasten vastauksia ja niiden laadun kehittymistä analysoitiin 20 viikkoa kestäneen intervention viikoilla 1, 4 ja 12 videoiduista lukuhetkistä. Analyysi toteutettiin keskustelujen tasoluokittelulla, joka eteni sanatarkasta tasosta haastavampaan päättelytasoon. Työntekijät esittivät yhteensä 2111 kysymystä ja lapset vastasivat 1378 kysymykseen lukuhetkien (N = 18) aikana. Noin puolet kysymyksistä ja vastauksista osoitti päättelytaitojen harjoittelua lukuhetkissä. Kysymysten ja vastausten laatu sekä kysymys–vastaus-parien vastaavuus kehittyivät myönteisesti intervention aikana. Lasten kehitystasojen huomioiminen eritasoisia kysymyksiä esittämällä ja vuorovaikutuksen haasteellisuuden lisääminen intervention edetessä viittaavat työntekijöiden kouluttamisen ja työnohjausten tukeneen heidän pedagogisen asiantuntijuutensa kehittymistä. Työntekijöiden asiantuntijuuden kehittämiseksi suositellaan keskustelevaa lukemistapaa ja lasten oppimisen edistämiseksi päättelyä tukevien kysymysten esittämistä, jotta jokainen lapsi pääsisi osalliseksi laadukkaasta lukuvuorovaikutuksesta varhaiskasvatuksessa.