Suomalaisten metsämarjojen ja tyrnin vaikutukset suunterveyteen

Kirjoittajat

  • Iisa Martikainen
  • Jenni Korhonen
  • Arja Kullaa

Abstrakti

Tässä kirjallisuuskatsauksessa selvitettiin yleisten suomalaisten luonnonmarjojen eli mustikan, puolukan, karpalon ja vadelman sekä tyrnin vaikutuksia suunterveyteen. Marjojen suunterveyttä edistävät vaikutukset perustuvat pitkälti niiden sisältämiin bioaktiivisiin yhdisteisiin, joista keskeisimpiä ovat erilaiset polyfenolit (fenoliyhdisteet), kuten flavonoidit ja tanniinit. Marjojen sisältämät fenoliyhdisteet edistävät suunterveyttä ylläpitämällä mikrobitasapainoa, estämällä patogeenisten mikrobien kasvua, kiinnittymistä ja biofilmin muodostusta suun pinnoille, sekä toisaalta edistämällä hyödyllisten mikrobien elinkelpoisuutta. Antimikrobisuuden lisäksi marjoilla on antioksidanttivaikutuksia ja ne hillitsevät tulehdusreaktioita, joilla on merkittävä rooli erityisesti parodontiitin kehityksessä. Kaikilla tässä katsauksessa käsitellyillä marjoilla tai marjaisolaateilla oli inhiboivia vaikutuksia niin karies- kuin parodontopatogeenien kasvuun ja biofilmin muodostumiseen. Tutkitut marjat vähensivät myös hiivasienten kasvua. Lisäksi on näyttöä suomalaisten metsämarjojen antikarsinogeenisesta tehosta. Marjojen vaikutukset suun terveyteen tunnetaan toistaiseksi vielä puutteellisesti. Suurin osa
tutkimuksista on tehty in vitro -solumalleilla ja eläinkokeilla. Ihmisillä tehtyjä interventiotutkimuksia on vähän.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2025-05-16