Perspektiv på Åbo stads klimathistoria - Norrgård, Stefan (AURAICA. Scripta a Societate Porthan edita, 2016)
Under 1700-talet började man på flera stället i Europa göra meteorologiska observationer, så även i Åbo. En av de första som i Åbo observerade vädret och mätte temperaturen var den finländska ekologins fader Pehr Kalm (1716–1779). Det unika med Kalms observationer är att han även valde att sammanställa och publicera dem i landets första tidning, Tidningar Utgifna af et Sällskap i Åbo som började utkomma 1771. Kalms väderöversikter är således de första vädernyheterna som publicerats i Finland. Genom översikterna kunde tidningens läsare för första gången ta del av systematiskt insamlad kunskap om väder och klimat i Åbos. I den här uppsatsen granskas Kalms översikter i syfte att ge en bild av vädrets variationer i Åbo på 1770- och 80-talen.