”Hankalaa lukea kaiken raamatulla hujauttelun vuoksi”:: H. G. Porthanin Vanhojen suomalaisten tietoperäisestä ja käytännöllisestä taikauskosta -teos Salakirjojen näköispainoksena - Mäkelä, Heidi Henriikka; Kunnas, Liisa (AURAICA. Scripta a Societate Porthan edita, 2024)
Tässä artikkelissa pohditaan, millaisen lukijakunnan H. G. Porthanin ja hänen oppilaidensa teos Vanhojen suomalaisten tietoperäisestä ja käytännöllisestä taikauskosta tavoittaa Salakirjojat-kustantaman ottaman uusintapainoksen kautta ja millaisia tulkintoja tekstit saavat. Miten nämä tulkinnat näyttäytyvät rinnastettuna tekstien syntyhetken kontekstiin ja kohdeyleisöön? Tarkastelemme myös uusintapainoksen sisällössä ja ulkoasussa tehtyjä ratkaisuja ja niiden taustalla vaikuttavia käsityksiä kansanperinteestä ja suomalaisesta menneisyydestä.