Omituinen teksti ja ruumiillinen mieli: Enaktiivisesta kirjallisuudentutkimuksesta - Polvinen, Merja; Ovaska, Anna; Kortekallio, Kaisa (AVAIN - Kirjallisuudentutkimuksen aikakauslehti, 2024)
Syyskuun alkupäivinä Helsingissä järjestettiin mielen filosofiaan keskittyvä konferenssi ”Action in Perception 2024”, jossa keskityttiin enaktiivisen kognition teoriaan. 4E- tai enaktiiviset näkökulmat ovat viime vuosina muovanneet myös kognitiivisen kirjallisuudentutkimuksen lähtökohtia ja tulkinnan tapoja monin eri tavoin. Pohdimme tässä puheenvuorossa, mitä enaktiivinen teoria voi auttaa havaitsemaan tai ymmärtämään teksteistä, kaunokirjallisuuden toimintamekanismeista ja lukijoiden ja tekstien vuorovaikutuksesta. Mitä uutta se tuo kognitiivisen kirjallisuudentutkimukseen? Entä mihin muihin ajattelumalleihin ja tutkimuksen suuntauksiin se kytkeytyy? Mitä sen avulla voidaan tehdä käytännössä?