Från nära till fjärran

Perspektiv på äldre resenärers turistkarriärer

Författare

  • Pia Lindholm

Nyckelord:

turism, pensionär, turistkarriär, fritid

Abstract

Resandet är viktigt för många idag - det är nästan en plikt att vara berest. Det ligger ett egenvärde i att besöka olika platser, att kunna införlivas i främmande sammanhang och uppleva nytt. Dagens turister har så gott som obegränsade möjligheter att förverkliga sina resedrömmar då dagens utbud av reseprodukter och -service är så rikt. I takt med att samhället har förändrats och tekniken utvecklats har också resebranschen blivit allt mer omfattande, vilket i förlängningen har präglat resandet under olika tidsperioder.

I min avhandling pro gradu koncentrerade jag mig på kategorin äldre resenärer och deras karriärer som turister, utgående från ett material bestående av 30 personers berättelser. Det centrala gällande äldre resenärer är att de har haft möjlighet att resa en längre tid och samla på sig omfattande turistkarriärer. Via detta långa perspektiv på resandet kan man få en insyn i den biografiska dimensionen av resandet, d.v.s. hur resandet har tett sig under olika perioder i livet och vilka företeelser som har påverkat resandet. I denna artikel vill jag också belysa de äldre resenärernas turistkarriärer i skenet av förändringarna i synen på människans ålder och hennes livslopp samt turismindustrins utveckling.

Sektion
Artiklar

Publicerad

2023-06-05

Referera så här

Lindholm, P. (2023). Från nära till fjärran: Perspektiv på äldre resenärers turistkarriärer. Budkavlen, 87, 66–76. https://doi.org/10.37447/bk.130223