Vad är äkta husmanskost?

Författare

  • Lisbeth Bobacka

Nyckelord:

mat, symbol, äkthet, husmanskost

Abstract

Våra matvanor är en del av kulturen och har genomgått stora förändringar genom tiderna. I min uppsats läggs tonvikten på matens symboliska värde. Maten har även andra funktioner än enbart det direkta tillfredsställandet av hungern. I dagens samhälle har maten rent av blivit underhållning, en hobby. Att gå och handla kan vara en fritidssyssla och man ser på matprogram i TV som underhållning samt läser kokböcker, som består av mycket mera än recept, som litteratur och inte enbart i syfte att tillreda mat. Intresset för främmande kulturers mat har ökat markant och de mest besökta matställena är etniska restauranger. Till fest tillreder många något extra och förbereder i detalj allt från dukning till komposition av menyn. Det skulle vara mera tacksamt att undersöka festmåltiden och traditioner omkring dem. Då människor berättar om mat och mattraditioner handlar det oftast om festmaten. Jag begränsar mig till vardagsmåltiden och då främst husmankosten, samt inställningen till denna. Är husmanskosten på utdöende? Och är det ett föråldrat begrepp som bara vissa generationer känner till eller är det ett föränderligt begrepp som får ny betydelse för yngre generationer? Går det att klart definiera vad husmanskost är eller betyder det olika för olika individer?

Tillstånd för bidragets nätpublicering saknas. Om du äger rättigheterna och vill ge tillståndet, vänligen kontakta budkavlen@abo.fi.

Sektion
Artiklar

Publicerad

2023-06-13

Referera så här

Bobacka, L. (2023). Vad är äkta husmanskost?. Budkavlen, 82, 43–54. https://doi.org/10.37447/bk.130640