Nästankärlek som kyrkans grundval? Biskoparnas användning av begreppet nästankärlek i anslutning till frågor kring samkönat äktenskap och asylsökanden: biskoparna, samkönat äktenskap och asylsökanden - Jokinen, Heidi; Kejonen, Eetu (Diakonian tutkimus, 2020)
Sammanfattning: Nästankärlek är en central kristen princip. I artikeln analyseras med ett diskursivt grepp hur begreppet nästankärlek tillämpades i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland i två aktuella diskussionsämnen – asylsökanden och samkönade kyrkliga vigslar. Betraktelseperioden omfattar åren 2015–2017 och grundar sig på biskoparnas uttalanden. Analysen visar att nästankärleken fick olika betydelser och dimensioner. I talet om asylsökanden ses nästankärleken som ett självklart och förpliktande handlingsunderlag. Också i anknytning till samkönat äktenskap var begreppet en central utgångspunkt. Men dess praktiska innebörd blev oklar då den tilldelades en sekundär roll i förhållande till föreställningar om kyrkans lära och ordning. Sådana förskjutningar kan anses sätta koherensen i kyrkans tal och handling på prov. Tiivistelmä: Lähimmäisenrakkaus puheessa ja käytännöissä. Piispat, sukupuolineutraali avioliitto ja turvapaikanhakijat. Lähimmäisenrakkaus on keskeinen kristillinen periaate. Artikkelissa tarkastelemme diskursiivisesta näkökulmasta miten lähimmäisenrakkautta sovellettiin Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa kahden ajankohtaisen keskustelunaiheen – turvapaikanhakijoiden ja samaa sukupuolta olevien parien kirkollisen vihkimisen – yhteydessä. Artikkelin tarkastelujakso käsittää vuodet 2015–2017 ja se perustuu piispojen lausuntoihin. Analyysi osoittaa että lähimmäisenrakkaus sai erilaisia merkityksiä ja ulottuvuuksia. Turvapaikanhakijoista puhuttaessa lähimmäisenrakkautta sovellettiin itsestään selvänä ja velvoittavana lähtökohtana. Myös samaa sukupuolta olevien vihkimisen yhteydessä lähimmäisenrakkaus nähtiin keskeisenä lähtökohtana. Käytännössä siitä kuitenkin tuli toissijainen suhteessa käsityksiin kirkon opista ja järjestyksestä. Tämänkaltaisten siirtymien voidaan katsoa asettavan kirkon puhetavan ja toiminnan johdonmukaisuuden koetukselle. Summary: Love for the neighbour in speech and practice. Bishops, same sex marriage and asylum seekers. Love for the neighbour is a central Christian doctrine. This article analyses how the concept of love for the neighbour has come to the fore in the Church of Finland in connection to two topical themes - the same sex marriage and asylum seekers. We focus on public statements by the bishops during 2015-2017. The article shows that the concept of love for the neighbour holds several meanings and dimensions to it. In connection to asylum seekers the concept is the evident basis for all actions. Also in the case of same sex marriage the concept is seen as a central point of departure. Yet many other perspectives, like that of the tradition and the dogmas of the Church seems to overrule the practical application of the concept. Such diversity in the use of the concept challenges the logics of the speech and practice of the Church.