Surussa kohdataan? Suomalaisten sureminen sosiaalisessa mediassa - Eskola, Vesa; Pessi, Anne Birgitta (Diakonian tutkimus, 2022)
Viestintäteknologioiden kehittyessä meillä on mahdollisuus osallistua elämämme tapahtumiin sosiaalisessa mediassa - myös suremiseen. Samalla suremiseen liittyvät rituaalit ovat muokkautuneet sosiaalisessa mediassa. Tässä kvantitatiivisessa tutkimuksessa tarkastelemme kuolemaan liittyvää suremista sosiaalisessa mediassa. Tutkimukseen saivat osallistua täysi-ikäiset henkilöt ja aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella. Tutkimukseen saatiin 102 vastausta. Vastaajat tekivät runsaasti päivityksiä ja surivat aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Keski-ikäiset vastaajat ja naiset olivat ahkerimpia surijoita. Päivityksissä muisteltiin ja kunnioitettiin vainajia. Tunteiden osoittamista pidettiin helppona ja vastaajat kertoivat saaneensa tukea suruunsa. Tutkimustulosten perusteella arjessaan sosiaalista mediaa käyttävä yksilö myös suree tarvittaessa aktiivisesti verkossa. Samalla perinteisen, modernin ja postmodernin kuoleman rituaalit yhdistyvät toisiinsa, kun ihmiset surevat sekä sosiaalisessa mediassa että perinteisin tavoin.