Minuuden syvien rakenteiden muutos hengellistä väkivaltaa harjoittaneista yhteisöistä irtautuneiden yksilöiden elämäntarinoissa - Hämeenaho, Lauri (Diakonian tutkimus, 2023)
Tässä artikkelissa käsittelen hengellistä väkivaltaa harjoittaneesta yhteisöstä irtautuneiden yksilöiden minuudessa tapahtuvia muutoksia. Artikkelin aineisto koostuu seitsemästä hengellistä väkivaltaa kokeneen ihmisen elämäntarinasta. Elämäntarinat on analysoitu narratiivis-temaattisella analyysillä. Analyysissä löydetyt, yksilön minuudessa tapahtuvat muutokset ovat teoreettisessa vuoropuhelussa ihmisen minuuden rakenteita käsittelevän Carl Jungin syvyyspsykologisen teoriasuuntauksen kanssa. Matkalla ulos hengellistä väkivaltaa harjoittaneesta yhteisöstä yksilö kohtaa tiedostamattomasta mielestä nousevia minuuden rakenteita ja parhaimmillaan ymmärtää näiden rakenteiden roolin omassa toipumisprosessissaan. Abstract In this article, I discuss the changes that occur in the self of individuals who have left a community that practiced spiritual violence. The material of the article consists of seven life stories of people who have experienced spiritual violence. The life stories have been analyzed using a narrative-thematic analysis. The changes in the individual’s self found in the analysis are in a theoretical dialogue with Carl Jung’s depth psychological structure of the human self. On the way out of the community that practiced spiritual violence, the individual encounters structures rising from the unconscious mind, and at best understands the role of these structures in his own recovery process.