Piilokieli kukoistaa myös tietosanakirjoissa. Sodomia on niissä "luonnoton sukuvietin tyydyttäminen eläinten kera" (1916); se kuuluu "perversiteetteihin", joissa "säännöttömyydet ja luonnonvastaiset teot kohdistuvat - - samaa sukupuolta olevaan henkilöön, tai lapsiin, tai vieläpä eläimiinkin" (1916), tai "seksuaalihäiriöihin", joissa "sukupuolitarpeen kohde poikkeaa normaalista" (1979). Yhtäkaikki: kysymys näyttää olevan universaalista ilmiöstä, joten rajanveto "normaalin" ja poikkeavan välillä on kulttuurintutkimuksen kannalta problemaattinen.
Eläimeen sekaantumisen teema nousee esiin kalevalaisessa runoudessa, uusimittaisissa kansanlauluissa, sananlaskuissa, kaskuissa, vitseissä, kompakysymyksissä, saduissa, paikallistarinoissa, uskomustarinoissa ja muistitiedossa. Otamme esimerkiksi vanhimman ja tuoreimman muistiinpanon. Vanhin teksti periytyy 1700-luvulta. Sen jäänteistä Gananderin sanakirjassa on Matti Kuusi rekonstruoinut episodin "Sian sulho" (SKVR XV 208), jossa yhdyntäkuvaus on hyvin ekspressiivinen:
Karilainen kaita poika
tuolta kuuli kurnutuxen
tahik sikahin sihinän,
joka läävässä lätivi
tungiota tuhrimasa,
haisuja hajottamassa.
Kahtelexen, kääntelexen,
vijmmein vjerehen venähti
kupeheseen kuihkomahan
ilman läskin läiskämätäk,
sian lihan lijkkumatak.
Nisät sian hepsuttelit,
leuvvan alla lepsuttelit.
Tuoreimman tekstin, kaskunomaisen tosikertomuksen, saimme nurmekselaiselta Elli Suhoselta 23.1.1997. Hänen mukaansa 1940-luvulla oli yleisesti tiedossa, että Jukolan ravintolan navetassa kävi mies nimeltä "Laiska-Lipponen" sikoja naimassa. Niinpä nurmekselaisilla oli tapana sanoa ravintolan pihvejä maistaessaan: "Nyt syyvvään Laiska-Lipposen morsiinta."
Eräs talon lehmä synnytti yön aikana vasikan. Ja kun karjanhoitaja meni aamulla navettaan niin tuli häntä vastaan navetan lattialla vasikka joka oli puoleksi lehmä ja puoleksi ihmisen muotoinen. Vasikka nousi pystyyn takajaloilleen ja käveli kuin ihminen ja karjanhoitaja kauhistui vasikan nähdessään. Ja meni ilmoittamaan siitä talon väelle. Ja vasikan annettiin elää muutamia päiviä. Ja vasikan huomattiin ihmisen käden muotoisella jalallaan tavoittavan heiniä suuhunsa. Ja vasikan toinen puoli koko pituudeltaan oli ihmisruumiin muotoinen. Ja vasikka tapettiin ja haudattiin maahan eikä annettu silloin siitä kenenkään syrjäisen tietää että sellainen vasikka oli syntynyt. Ja nyt alettiin epäillä tapahtumaa rengin syyksi, joka oli aina käynyt navetassa eläinten lantoja ulos luomassa. Renki toimitettiin pois talosta eikä tunnustanut tapahtumaa syykseen ja hän muutti pois pitkän matkan päähän mutta kuitenkin epäiltiin varmasti että renki oli sekaantunut lehmään ja lehmä tapettiin.
(Sortavala. Juho Hyvärinen 78. 1936.)
Kertomusta kannattaa pelon ja salailun ilmapiiri, sellainen toistuu monissa muissa kertomuksissa ja muistelmissa. Melko tuore silminnäkijän kertomus (Vpl Pyhäjärvi. Seksiperinne 2, 322. 1993) kertaa samaa kauhua. Vuonna 1946 kertoja näki miehen naimassa lehmää: "Minä lähdin juoksemaan niin paljon kuin jaksoin ja pelkäsin että jos se huomasi minut, se tulee ja tappaa minut. En uskaltanut puhua kellekään. Repikää tämä jos ei tästä ole hyötyä mutta tämä on tositapaus."
Inhoa voidaan ilmaista viitteenomaisestikin. Kertomus lahtelaisesta hevoseensa kiintyneestä originellista on juuri niukkasanaisuudessaan puhuva. Näyttäytyykö siinä naurunsekainen inho suhteessa vaiettavaan asiaan?
1940-luvun alkupuolella kävelin kerran Launeenkatua keskikaupungille päin. Päästessäni lähelle tunnelia, tuli vastaani Jepulis Penjami hevosella, Hän istui kärryjen kannella ja taputti hevosta takapuolelle, laittoi päänsä kallelleen ja nauroi ilkikurisen viekkaasti. Sanoi minuun katsoen:
"Poika, tämä on peppu, tämä on peppu."
En vastannut Penjamille mitään, kävelin vain eteenpäin.
Ei Penjamikaan muuta puhunut, ajeli vain omaan suuntaansa.
(Lahti. Aaro Silenius. Vanha Lahti 1978.)
Yksi sodomia-huumorin muoto on ihmisen ja eläimen samastuksilla ja eroilla leikittely. Tällaisia ovat kaskut lehmän suutelemisen vaikeudesta, eläinpartnerin nimittäminen morsiameksi sekä groteskin liioittelevat kertomukset lehmän kielen ja miehen peniksen sekoittamisesta. Yhdessä viimeksi mainituista mies "män ja otti yhen hännästä kiinni ja työnti kalusa vasikan 'tavaraan'. Liekkö tehnä vasikallekkiin niin hyvvee että volautti kielesä suusta ulos. Isäntä luul että se hänen kalusa kärki siellä roikkuu ja alako huutoo: 'Tuokoo jatkoo, tuokoo jatkoo, ei yks vasikka riitä!". (Kiuruvesi. Antti Lämsä 358. 1936.) Novellisadussa miehestä, joka luuli synnyttäneensä vasikan, sekoittuvat ei vain ihmisen ja eläimen vaan myös naisen ja miehen fysiologiset ominaisuudet huikeaksi luulojen kudelmaksi. Näin lomittuessaan laajempaan kerrontaan kaskut ja mielikuvat sodomiasta monimielistyvät. Miten tulkita seuraavan kertomuksen suutelukasku, joka tasapainoilee faktan, tragedian ja komedian välimaastossa:
Poikuusvuosilta Kauhavalla muistan Kilpi-Jallun, nuaren miähen. Ei hänellä ollut kotia, ei kontua. Elätti ittiänsä vispilään, luutaan ja vihtaan teolla, joita selkätarakas jalkaasin kuljetti myimäs taloosta taloohin. Ja tokihan siinä kerjätäkin piti tarpehen mukhan. Jallu viätti öitänsä ihimisten saunoos, talliis ja navetoos kysymätä siihen lupaa isäntäväjeltä. Mutta kukapa Jallusta välitti. - Mitä tuasta, olokohe mihinä lystää, sanottihin. - - Mutta sitte miäsparaallen kävi köpelästi. Erehtyy sekaantumhan lehemähän, joutuu kiinni itte teosta ja käräjille. Ja rangaastus tuli lain mukhan. - -
Kun tuamio julistettihi ja käräjäsalin eteisehen päästihi, niin kysääsin Jallulta jotta
- Minkääslaanen morsian se lehemä oikeen on?
- Menööhän se siinä, vastas Jallu, - mutta suutelumatka on turhan pitkä.
- Vai niin, mutta ulkonäkö... nuan naisehen verrattuna. On toki lehemä erilaanen?
- No, aina vähä, päällyskengät noukasta halki.
(Kauhava. Käräjät 5, Vilho Koskimäki 1-2. 1984)
Jatkossa tulemme kartoittamaan sodomian kenttää ja yhteyksiä muihin kulttuurin muotoihin tarkemmin. Tässä viittamme vain joihinkin ilmiöihin, jotka tavalla tai toisella liittyvät eläimeensekaantumisen probleemaan:
Ihmisen ja toteemieläimen suhde. Ihmisen ja eläimen seksuaalinen yhteys on toteemitarujenkin taustalla, kaukana menneisyydessä. Itse yhdyntään ei niissä keskitytä. Pääasia on toteemiryhmän, tai vaatimattomammin vain meidän, ihmisten, pyhä alkuperä eläimestä tai sukulaisuus siihen. Suomalais-karjalaisessa kulttuurissakin on tietoja toteemieläimistä, joina on pidetty ainakin karhua, hirveä, palokärkeä, sammakkoa, ehkä jänistäkin.
Ihmisen ja metsäneläimen suhde. Karjalais-suomalaisessa pyyntikulttuurissa metsästäjän suhde luontoon/eläimiin/riistaan on voimakkaan erotisoitunut, seksuaalistunut (Tarkka 1994). Yhdyntää ei kuvata, viritys on symbolinen, mutta sitä vahvempi kokemuksena, ja, jälleen päinvastoin kuin sodomia, positiivisella arvolla ladattu.
Ihmisen ja eläinpuolison suhde saduissa. Sadut, joissa ihminen nai eläimen, ovat kaikille tuttuja. Puoliso voi olla hiiri, sammakko, käärme, karhu, lintu. Hän osoittautuu lumotuksi ihmiseksi, joksi jälleen muuttuu, jos häntä kohdellaan hyvin (ks. aiheen tulkintaa Apo 1986, 186-187).
Metamorfoosit ja puoli-ihmiset (merenneidot, kentaurit ja hirviöt) murtavat omalla tavallaan ihmisen ja eläimen rajaa.
Ihmisen ja eläimen syvällinen ystävyyssuhde metsästyskoirista lintulemmikkeihin.
Eläimeensekaantuminen ja nykykulttuuri. Eläimeensekaantumisen teema on tällä hetkellä vahvasti esillä erilaisina tietoisuuksina ja kulttuurisina muotoina: Yksi AIDS:n syntyteorioista on apinan ja ihmisen yhdyntä. Pedofilia - aiemmin sodomiaan rinnastettu seksuaalisuuden muoto - askarruttaa enemmän kuin koskaan ennen. Pornolehtien kielletyimpiä teemoja ovat eläimeen sekaantumiset. Sodomiavitsit ovat suosittuja lasten keskuudessa. Katariina Suuri häärää Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Willensaunassa esitetään Peter Shafferin näytelmää Equus, joka kuvaa pojan intohimoa hevoseen. Peter Høegin uusin teos Nainen ja apina ilmestyi suomeksi joulun alla. Høeg edustaa niitä kulttuurimuotoja, jotka idealisoivat eläimen ja ihmisen yhtymisen suurelle utooppiselle tasolle. Ihmisten maailma näyttäytyy yhtäkkiä julmana, epätasa-arvoisena, turmeltuneena. Eläimen rakkaus pelastaa ihmisen.
Apo, Satu 1986: Ihmesadun rakenne. Juonien tyypit, pääjaksot ja henkilöasetelmat satakuntalaisessa kansansatuaineistossa. Helsinki.
Apo, Satu 1995a: "Ex cunno väki tulee". Fyysiseen naiseuteen liittyvä ajattelu suomalais-karjalaisessa perinteessä. - Apo, Satu, Naisen väki. Tutkimuksia suomalaisten kansanomaisesta kulttuurista ja ajattelusta, 11-49. Helsinki.
Apo, Satu 1995b: "Hepo huono, akka tiine". Kanteletar realistisena kansankuvauksena. - Apo, Satu, Naisen väki. Tutkimuksia suomalaisten kansanomaisesta kulttuurista ja ajattelusta, 75-88. Helsinki.
Bandler, Vivica 1992: Vastaanottaja tuntematon. Helsinki.
Gottlund, K.A. 1821/1986: Vermlannin päiväkirja 1821. Suom. Maija Hirvonen. Helsinki.
Granlund, John 1974: Tidelag. - Kulturhistoriskt lexikon för nordisk medeltid XVIII, 268-269. Helsingfors.
Høeg, Peter 1996: Nainen ja apina. Helsinki.
Liliequist, Jonas 1985: Tidelagstabuet i 1600- och 1700-talets Sverige. En forskningsansats. - Historisk tidskrift 3, 287-309. Stockholm.
Liliequist, Jonas 1991: Brott, synd och straff. Tidelagsbrottet i Sverige under 1600- och 1700-talet. Umeå. (Ei löydy Suomen kirjastoista.)
Liliequist, Jonas 1993: Tidelaget och hotet mot maskuliniteten - ett genmäle. - Kulturella perspektiv. Svensk etnologisk tidskrift 2, 40-51.
Lövkrona, Inger 1993: Tidelag - ett uttryck för manlighet eller mäns ambivalens till djur? - Kulturella perspektiv. Svensk etnologisk tidskrift 2, 29-39.
SKVR: Suomen Kansan Vanhat Runot I-XIV. Helsinki 1908-1948. Lisäosa XV käsikirjoituksena.
Tarkka, Lotte 1994: Metsolan merkki - metsän olento ja kuva vienalaisrunostossa. - Laaksonen, Pekka & Mettomäki, Sirkka-Liisa (toim.), Metsä ja metsänviljaa. Kalevalaseuran vuosikirja 73, 56-102. Helsinki.
Vuorela, Toivo 1977: Suomalainen kansankulttuuri. Helsinki.
Pekka Laaksonen, FL
Arkistonjohtaja
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Helsinki
Senni Timonen, FK
Tutkija
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Helsinki