Elektroloristi 2/1997, 4. vuosikerta
Julkaisija: Suomen Kansantietouden Tutkijain Seura ry., Joensuu
ISSN 1237-8593, URL: http://cc.joensuu.fi/~loristi/2_97/kra297.html
E-mail: loristi@cc.joensuu.fi

Internetin noitasivut

Katariina Krabbe


Loppukesästä satuin ensimmäistä kertaa kokeilemaan Internet-surfausta. Olin jo pidemmän aikaa empinyt graduaiheeni kanssa, ja mietin, miten päästä käsiksi nykynoituuteen tuoreella tavalla. Mieleeni tuli katsoa, mitä noitiin liittyvää Internetistä löytyisi. "Mama Rose´s Kitchen"(1) kuulosti hauskalta, joten valitsin sen. Eteeni muodostui todella kaunis sivu. Siinä oli ovi, jota kori kädessä oleva tyttö kolkuttaa. Päällä luki: "Mama Rose is at home. Don´t be shy!" Ovea klikkaamalla pääsi peremmälle. Vastassa oli tervetulotoivotus ja paljon pieniä kuvia, joita klikkaamalla pääsi eteenpäin. Tekstissä kerrottiin, mihin mistäkin pääsi. Linkkejä oli sekä Mama Rose´n omille sivuille että muualle todella valtavasti. Mama Rose kertoo mm. kuinka aloitetaan noidaksi opiskelu ja mikä on keittiönoita, Kitchen Witch. Tässä vierähtäisi tovi jos toinenkin. Heti kolahti: Noitasivut näyttivät niin hauskoilta ja mielenkiintoisilta, että niiden parissa ei aika kävisi pitkäksi. Noidista Internetissä tuli siis graduaiheeni, ja tässä esseessäni teen alustavaa kartoitusta siitä, mitä kaikkea noitasivut pitävät sisällään. Gradua varten tulen luonnollisesti rajaamaan aihettani tarkemmin.

Mitä noitasivut ovat?

Erityisesti olen kiinnostunut sellaisista sivuista, joissa useimmiten noidaksi itseään kutsuva henkilö esittelee noituutta, magiaa ja uuspakanallisuutta. Usein kyseessä ovat wiccalaisuutta tunnustavat uuspakanat, joten hakusanoista parhaimmaksi on osoittautunut wicca, vaikka kaikki noidat eivät olekaan wiccalaisia, eivätkä edes kaikki wiccalaiset kutsu itseään noidiksi. Wicca on kuitenkin niin yksiselitteinen sana, että se yksinään tuottaa paljon relevanttia aineistoa. Noituudella pääsee helposti myös mm. keskiaika- ja roolipelisivuille, jotka eivät kuulu tutkimusintressiini. Samoin löytyy antropologisia artikkeleita esimerkiksi heimouskontoihin liittyvästä noituudesta. Rajaan aiheeni kuitenkin länsimaisesta kulttuuripiiristä lähtevään noituuteen, jossa noidan henkilökohtaisena lähtökohtana on useimmiten ollut kristinusko enemmän tai vähemmän maallistuneena. Toinen tiukasti pois rajaamani aihe on satanismi, johon monet noitasivut toki ottavat kantaa. Noituus usein sekoitetaan satanismiin, ja tällaista käsitteiden sekoittamista löytää jopa tutkimuskirjallisuudesta(2). Noidat kuitenkin itse painottavat, ettei heillä ole mitään tekemistä saatanan kanssa, he eivät edes usko saatanan olemassaoloon.

Sanahaut: tuloksia ja harhapolkuja

Noitasivuja löytyy runsaasti kaikkien kokeilemieni kansanvälisten hakupalveluiden kautta. Sanoilla witchcraft ja wicca tulee niin paljon osumia, että koko aineistoa on mahdotonta käydä läpi. Ja lähes joka sivulta löytyy mainioita linkkilistoja eteenpäin. Hieman tilastotietoja: Yahoosta tuli hakusanalla wicca 190 osumaa ja sanalla witchcraft 52. Kuulostaa kohtuulliselta. Lycos tuotti 1659 relevanttia tulosta sanalla wicca. Näistä henkilökohtaisia kotisivuja on 580 kappaletta. Magellan löysi wiccalla 693 paikkaa ja Excite 4790. Excite tarjoaa myös valikon sanoja, joilla voi "tarkentaa" hakua: valitsin wiccan lisäksi sanat witchcraft, witches ja solitary ja kas: haku tuotti 42 572 osumaa. Ehkä tein jotain väärin. Top ten sisälsi tämän tuloksissa lähes yksinomaan kirjoja ja kirja-arvosteluja, ei juurikaan henkilökohtaisia kotisivuja. Webcrawler pääsi 1063:n wicca-sivuun. Infoseekillä tuli 4251 wicca-sanan sisältävää sivua. Jos näistä teki tarkennuksen url:wicca, sain 151 tulosta. Tässä oli se hyvä puoli, että pääsin tätä kautta joillekin ennennäkemättömille sivuille. Alta Vista on hakupalvelimista tarkoitukseeni ehkä kaikkein heikoimman tuloksen tuottava: sivuja tulee kyllä noin 10 000, mutta relevanttiuden kanssa on niin ja näin: esimerkinä ikään kuin tahallinen harhaosuma: "Demon possessed homosexual into witchcraft, nudity, new age and occult practice"(3) Kyseessä on kristillinen kääntymyskertomus, jossa noituus liittyi vain edeltäneisiin "harharetkiin", eikä siitä edes kerrota sen enempää.

AvatarSearch on okkultistisiin ja siihen liittyviin aiheisiin erikoistunut hakukone ja sen linkkilistalta löytyy paljon noituutta ja pakanapaikkoja, tosin myös satanismia. Ongelma on siinä että AvatarSearch on auttamattoman hidas. Monta kertaa olen yrittänyt mennä sinne, mutta mitään ei aukene. Kun vihdoin pääsin perille, olikin vastassa pahoittelut ja ilmoitus, että AvatarSearchiä ollaan parhaillaan rajusti kehittämässä, ja se ei ole koko ajan käytettävissä, ja milloin on, se on auttamattoman hidas.

Ihmemaan haku on kaikkein laihin: sieltä tulee mm. TV:n ohjelmatietoja Ne muutamat noitasivut(4), jotka olen Ihmemaan kautta löytänyt, ovat vielä aivan toista tasoa kuin kansainväliset serkkunsa. Linkkilistoja suomalaisiltakin sivuilta muihin noitasivuihin löytyy.

Hakutuloksista on vaikea tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä, paitsi että aineistoa Internetistä löytyy. Mikään hakukoneista ei ole ylitse muiden. Koska en ole vielä edes rajannut aihettani kovin tarkasti, en tehnyt "kehittyneempiä" hakuja paria kokeilua lukuunottamatta ollenkaan. Kaikilla hauilla pääsee myös osittain samojen ja osittain eri sivujen jäljille. Vielä jäi kokeilematta, mitä erikielisillä sanoilla löytyy: esimerkiksi häxa voi olla kokeilemisen arvoinen. Englanninkielisillä sanoilla saa englanninkielistä aineistoa, ja wicca-liike keskittyy voimakkaasti Yhdysvaltoihin. Noitasivujen kokonaislukumäärää Internetissä lienee mahdotonta arvioida.

Noitien piirit eli mitä löytyi?

Oikeastaan hakukoneita ei edes tarvita yhden haun jälkeen. Melkein jokaiselta sivulta löytyy niin hyviä linkkejä, että pelkästään niitä seuraamalla pääsee ikuisiksi ajoiksi kiertämään noitien pariin. Hyviä listoja ovat muun muassa Alexcia´s links(5), Jaz's Pagan Page, josta löytyy lista henkilökohtaisista sivuista(6) (siitä olen erityisen tyytyväinen), Alternate Realities in Art and Thought'n linkkilista(7), jonka erikoisuutena on pari linkkiä ruotsinkielisiin sivuihin(8), sekä yhteen espanjankieliseen(9). Monet noitasivut kuuluvat myös erilaisiin verkkorinkeihin, joita pitkin pääsee myös etenemään.

Paitsi yksittäisten ihmisten kotisivuja, noitahauilla löytää myös erilaisten organisaatioiden ylläpitämiä sivuja. Tällaisia ovat mm. Covenant of the Goddess(10), joka on noitien yhteenliittymien, covenien yhteistyöelin ja kattojärjestö, johon kuuluu jäseniä Yhdysvalloista, Australiasta ja Euroopasta, sekä The Witches´ Voice(11), organisaatio, joka on erityisesti kiinnostunut uskonnonvapauskysymyksistä, ja pyrkii lisäämään yhteisymmärrystä sekä pakanayhteisön että ympäröivän yhteiskunnan kesken. Englantilainen yleisemminkin uuspakanoiden järjestö on The Pagan Federation(12). Lisäksi löytyy kontaktilistoja, esim The Witch's Brew'n Weaving the Web(13), josta saa sähköpostiosoitteita Yhdysvalloista alueittain järjestettynä, ja muualta maailmasta maittain. Yhtään suomalaista ei näistä listoista löydy, mutta sen sijaan ruotsalaisen noitaorganisaation Hednetin kontaktilistasta löytyy myös suomalaisia, kuten tanskalaisia ja norjalaisiakin.(14) Kotisivuihin tässä listassa viitataan kuitenkin valitettavan harvoin. Useimmilla näyttää olevan vain sähköpostiosoite. Muuta kautta olen päätynyt myös yhden islantilaisen noidan kotisivulle(15).

Osa kotisivuista on selkeästi kaupallisia(16). Jotkut periaatteessa henkilökohtaisetkin kotisivut paljastuvat lähemmällä tarkastelulla jonkin kaupan omistajan sivuiksi, yleensä kyseessä ovat noituuteen liittyvät yritykset, joista voi ostaa taikatarvikkeita, kynttilöitä jne(17). Sinänsä mielenkiintoisia nämäkin ovat, ja liittyvät itse ilmiöön. Ja kaipa noitienkin täytyy jollakin muullakin elää kuin taioilla. Usein löytyy myös linkkejä kirjakauppojen sivuille, joista aiheeseen liittyvää kirjallisuutta voi tilata, ja vielä 15-20% alennuksella listahinnoista.

Noitasivujen ulkoasu

Noidista löytyy todella paljon hyviä kotisivuja. Grafiikkaa on runsaasti, on animaatioita ja on ääntä. Latautumisajat vaihtelevat kovasti, mutta yllättävän nopeasti monet periaatteessa raskailta näyttävät sivut latautuvat. Usein musiikkikin alkaa soida aivan heti. Sivujen koko vaihtelee yhden liuskan mittaisesta jopa useiden satojen liuskojen mittaisiin. Monesti pidemmät kotisivupaketit käyvät rakenteeltaan niin monimutkaisiksi, että niiden systemaattinen läpikäynti on jokseenkin mahdotonta. Mutta on niitäkin, jotka ovat selvästi panostaneet selkeyteen, ja sellaisia onkin ilo lukea ja printata. Periaatteessa suosin juuri pitkiä sivuja, koska niissä on kaikkien linkkien ja grafiikan lisäksi myös paljon sivunpitäjän omaa aineistoa. Mitä lyhyempi sivu, sitä suurempi osa sisällöstä on pelkkiä linkkejä muutaman sitaatin lisäksi.

Mielenkiintoinen asia on taustan väri. Varsin usein noitasivut ovat mustapohjaisia, mihin kyllä kyllästyy melko nopeasti. Suosikkisivuni ovatkin vaaleapohjaisia. Vähäinen asia ei ole myöskään printtaamiskelpoisuus. Kun sivun, jossa on vaaleaa tekstiä mustalla pohjalla tulostaa harmaasävytulosteena on teksti yleensä aivan älyttömän vaaleaa, jollaista on valkoiselta paperilta hankala lukea. Jotkut ovat sentään tehneet rinnakkaisiksi pelkät tekstisivut, joita eksplisiittisesti kehotetaan tulostamaan.

Noitasivujen kuvituksena on usein palavia kynttilöitä ja liekkejä. Samat kuvat toistuvatkin melkeinpä sivulla kuin sivulla. Noitasivua ilman pentagrammia tuskin on olemassa. Kukat ja lehvät sekä kuut ja auringot ovat myös suosittua kuvitusta. Monet kuvista ovat hienoja, ja sivut kokonaisuutena kauniita. Suurin osa noitasivuista onkin selkeästi tehty ennenkaikkea hienon näköisiksi, mutta olen sentään tavannut sellaisenkin kotisivun, jonka tekijä kertoo tarkoituksella tehneensä yksinkertaisen sivun.

Keitä noidat ovat?(18)

Noitasivujen suuresta lukumäärästä voi päätellä, että noitia on monenlaisia. Noitia on kaikenikäisiä, naisia ja miehiä, perheellisiä ja perheettömiä, homoja ja heteroita. Joukossa on monenlaisia eri noituustraditioita noudattavia. Osa harjoittaa noituutta yksinään, osa ryhmässä. Jotkut ovat uskontonsa pappeja ja papittaria, kun taas toiset ovat vielä aloittelijoita noitataidoissa. Sivuilla esiintyvistä valokuvista voi päätellä, että noidat ovat usein varsin tavallisen näköisiä, ja muutenkin he näyttävät viettävän varsin tavallista elämää. Satujen noita-akka-lookia on turha etsiä, vaikkakaan ei mitään jakkupukutyyppejäkään esiinny.

Mikään yllätys ei ole, että opiskelijoita on paljon: oppiaineista löytyy tietojenkäsittelyä, matematiikkaa, uskontotiedettä. Tavalla tai toisella tietokonealalla on moni. Avioparit linkkiytyvät usein toistensa sivuille, ja onkin selvinnyt, että noitanaisen mies on tietokonealalla(19). Yksi kotirouva kertoo saaneensa tietokoneen mieheltään ja Internetistä tulleen hänelle suorastaan pakkomielle.(20) Toinen noita onkin sitten perustanut Internet-palveluja noidille ja muille pakanoille tarjoavan yrityksen(21).

Vanhemmista noidista osa on tavallaan ammattinoitia, he omistavat noitakauppoja tai ovat kirjailijoita tai freelance-toimittajia, jotka kirjoittavat kirjoja noituudesta tai juttuja noitien omiin lehtiin. Jotkut ovat varsin merkittäviä hahmoja Yhdysvaltain noitayhteisössä. Lisäksi monet ovat runoilijoita, muusikoita tai muita taiteilijoita.

Silmiinpistävää on kuitenkin sukupuolijakauma, sillä suurin osa Internetin noidista näyttää olevan naisia(22). Sinänsähän tämä ei ole kummallista, sillä myöskään feministiset painotukset eivät ole noitasivuille vieraita(23). Mutta kun arvioidaan, että Internet on 80-prosenttisesti miehien valtaama(24) ja tässä on naisylivoimainen Internet-joukko, niin asia on huomattava. Kuinka suuri osa naisista, joilla on kotisivu Internetissä, onkaan tekemisissä noituuden kanssa? En tietenkään ole ainoa, joka on kiinnittänyt tähän asiaan huomiota. Web Women -sivuilta löytyy artikkeli(25), jossa käsitellään pakanismia verkossa. Siinä on heitto, että hienoilla naisten kotisivuilla jotain pakanismiin liittyvää käsitellään useammin kuin mitään muuta aihetta, paitsi ehkä barbie-nukkien keräilyä, mihin ei kylläkään ollut yhtään linkkiä.

Keitä varten noitasivut ovat?

This site is dedicated to all who seek knowledge, because knowledge banishes fear. Blessed be to all who enter.(26)

Monet noitasivut, ennenkaikkea erilaisten organisaatioiden sivut on selkeästi tarkoitettu paitsi toisille noidille, myös tiedottamaan aiheesta yleisemminkin. Ne toimivat kontaktiverkkona ja opetus- ja kyselysivuina. Lisäksi tiedotetaan erilaisista tapahtumista sekä otetaan kantaa noituuden esittelyyn muissa medioissa, mm. kirja- elokuva- ja TV-ohjelma-arvostelujen muodossa. Lisäksi kerrotaan mm. oikeudenkäynneistä (koskien esimerkiksi huoltajuusjuttuja, joissa toinen vanhemmista on noita) ja lainsäädännöstä. Henkilökohtaiset kotisivut keskittyvät enemmänkin uskonnon, rituaalien ja taikojen esittelyyn. Useat noitasivut on selkeästi tarkoitettu etsijöille, niille jotka ovat kiinnostuneita asiasta, mutta eivät tiedä siitä paljonkaan. Noitasivuja lukemalla voi oppia noidaksi, ja ilmeisesti jotkut varsinkin yksin noituutta harjoittavista ovat niin tehneetkin. Eräs yksinään noituutta harjoittava ilmoittaa kotisivullaan, että on tehnyt ne lähinnä itseään varten: kun hän selvittää sivuillaan mihin uskoo ja mitä wiccalaisuus on, hän samalla selvittää asioita itselleen.(27) Jo puheena ollut Mama Rose taas kertoo joutuneensa insestin uhriksi kristityssä kodissaan pappisisänsä toimesta, ja olettaa myös kristittyjen osuvan tekstinsä lukijoiksi. Heitä hän erityisesti kiittää vaivautumisesta.

Noitasivujen sisällöstä

Noitasivuilla ei tietenkään ole mitään kaikille yhteistä sisältöä, mutta melkoisia määriä noitasivuja ainakin vilkaisseena voin tehdä hieman yhteenvetoa siitä, mitä henkilökohtaisilla noitasivuilla yleensä on. Kaikkea ei tietenkään jokaisella yksittäisellä sivulla ole. Osa taas koskee varmasti mitä tahansa Internet-kotisivua.

Ensimmäinen sivu on yleensä grafiikaltaan kaikkein raskain, ja sisältää yleensä jotain viimeksi sivulle lisättyä, vapaamuotoista. Laskuri tietenkin kertoo kuinka monta vierailijaa sivulla on käynyt. Lisäksi etusivulla yleensä kerrotaan, mihin rinkeihin kyseinen sivu kuuluu ja mitä palkintoja se on saanut. Jotkut sentään sijoittavat palkinnot omalle sivulleen, mikä on latautumisen ja tulostamisen kannalta hyvä asia. Melkein jokaiselta wicca-sivulta löytyy heti aluksi seuraava wiccalaisten perussääntö, "The Wiccan Rede": An' it harm none, do what thou wilt" Kirjoitusasusta ei tosin näytä olevan yksimielisyyttä. Yleensä etusivulta pääsee myös suoraan sekä katsomaan että kirjoittamaan vieraskirjaan.

Sisällysluettelo voi myös olla jo ensimmäisellä sivulla, mutta ei välttämättä. Siitä saakin jo jonkinlaisen kuvan minkälaisesta kokonaisuudesta on kyse. Yleensä joukossa on joku henkilökohtainen sivu, jossa kirjoittaja kertoo hieman elämäntarinaansa. Usein täältä löytyy myös valokuvia kirjoittajasta, ja hänen perheestään ja lemmikeistään. Kaikilla muuten näyttää olevan lemmikkejä, varsinkin kissoja.

Omalla sivullaan määritellään, mitä noituus / wiccalaisuus / uuspakanallisuus on yleisesti ja mitä se tarkoittaa kirjoittajalle itselleen. Usein toistuva teema on myös se, kuinka noidaksi tullaan. Lisäksi on usein kyselypalsta, jossa kirjoittaja vastaa hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Tärkeä osa noitasivuja on "Wheel of the Year", jossa esitellään noitien vuodenkierto. Juhlapäivät ovat kyllä melkein kaikki varsin tuttuja, kuten joulu ja juhannus, vain nimet ovat eksoottisempia. Oma osastonsa on usein niin kutsuttu "Book of Shadows". Kaikilla noidilla on jonkinlainen henkilökohtainen päivä- tai muistikirja, johon hän kokoaa mm. taikoja, loitsuja ja rituaalikuvauksia. Monilla noidilla on sellainen Internetissä (tai ainakin osa siitä). Internet-sivuilta saakin tarkat ohjeet melkein minkä tahansa taian tekemiseen unohtamatta alkuvalmisteluja ja rukouksia. Samoin kerrotaan mm. värien, yrttien ja muiden kasvien maagisista ominaisuuksista. Myös noidan työvälineet esitellään, ja olenpa nähnyt myös ohjeet, kuinka rituaaliviitta ommellaan ja kynttilöitä valetaan. Ohjeita löytyy myös siitä, kuinka valitaan uusi, hengellinen nimi. Myös numerologiaa, riimuaakkosia ja tarot-kortteja esitellään. Innoitusta on haettu koko maailman mytologiasta, ja sivuilla esiintyvätkin sulassa sovussa niin muinaisen Egyptin jumalat kuin Lemminkäinenkin. Monilta sivuilta löytyy myös vitsejä ja laulujen sanoja.

Muut linkit

Paitsi linkkejä muihin pakana- tai noitasivuihin sekä niihin läheisesti liittyviin ennustus- ja mytologiasivuihin sekä kuukalentereihin, löytyy linkkejä myös muualle. Linkkejä on tehty mm. sellaisiin aiheisiin kuin suklaa ja tee, pop-artistit, feminismi- tai yleensä naissivut ja homosivut. Myöskään "vihollisia" ei unohdeta: onhan hyvä tietää mitä vääriä käsityksiä noidista muualla Internetissä esitetään.

Lopuksi

Kuten todettu, aineiston määrä Internetissä on todella valtava, joten mitään perinpohjaista analyysiä ei näissä puitteissa voi tehdä. Varsinkin erilaisten organisaatioiden sivut ovat hyvin informatiivisia, ja uskon, että Internetistä saa varsin hyvän kokonaiskuvan noitailmiön kentästä. Graduani varten olen kuitenkin ajatellut keskittyä mieluiten sellaisten noitien henkilökohtaisiin kotisivuihin, jotka harjoittavat noituutta yksinään. Ryhmään kuuluvien pääviitekehys on heidän oma ryhmänsä, kun yksinäisten viitekehys on noitien virtuaaliyhteisö eli Internet (tähän kuuluisivat kyllä myös erilaiset keskusteluryhmät). Se on heille ainoa julkinen ja yhteisöllinen foorumi, jossa he kommunikoivat nimenomaan noitina.

Viitteet

1. http://www.iit.edu/~phillips/rose1.html
2. Esim. teoksessa Magic, Witchcraft and Religion: an anthropological study of the supernatural (1985) on sanasto-osa, jossa sana witchcraft määritellään pahaa tarkoittavaksi magiaksi. E. Moodyn artikkeli Urban Witches samassa teoksessa käsittelee satanistikulttia.
3. http://www2.rpa.net/~kenneth/HOMO.HTM
4. Esim. Witchcraft: http://www.kauhajoki.fi/~nicce/abnormal/wiccan.htm
5. http://www.westol.com/~klinder/links/resource.html
6. http://www.dimensional.com/~jaz/pagan/pp.htm
7. http://www.exotique.com/fringe/gaia.htm
8. Mm. Iona's Wicca Page: http://home4.swipnet.se/~w-49332/hhaxkonst.htm
9. Bosque del Dragón: http://www.yellow.com.mx/web/BDDT.html
10. http://www.cog.org/
11. http://www.witchvox.com
12. http://www.paganfed.demon.co.uk/pf.html
13. http://www.witchs-brew.com/weaving/
14. http://www.algonct.se/~edge/pagan/cobwebs/cpe.htm
15. http://www.geocities.com/Athens/8526/index.html
16. Esim. Arsenic & Old Lace: http://www.arsenic.com/
17. Esim. Alexcia´s Web: http://www.westol.com/~klinder/index.html
18. Oletan tässä, että kirjoittajien antamat tiedot pitävät paikkansa; varmahan siitä ei tietenkään voi olla.
19. Esim. http://www.montrose.net/users/starczar/allegra/wicca.html
20. http://www.primenet.com/~amethyst/app/parlor/html
21. Catala's Wicca Page: http://www.silvermoon.net/catala/new.htm
22. Tosin pohjoismaisista noitasivuista yllättävän moni on miesten tekemiä. Johtuuko tämä siitä, että Pohjolassa noituudesta kiinnostuneita miehiä on suhteellisesti enemmän, vai siitä, että täällä ei ole vielä niin paljon tietokoneista innostuneita naisia? Asiaa voi vain arvailla.
23. Vrt. esim. Virolainen 1994:149
24. Ekholm & al. 1995:251
25. http://www.suite101.com/articles/article.cfm/3139
26. http://www.teleplex.net/THECRAFT/
27. http://www.stolaf.edu/people/petersol/auth/authtxt.html

Lähteet

Sanahakupalvelut

AltaVista: http://altavista.telia.com/fi ; http://www.digital.altavista.com
Avatar Search: http://www.avatarsearch.com
Excite: http://www.excite.com
Ihmemaa: http://www.fi
Infoseek: http://www.infoseek.com
Lycos: http://www.lycos.com
Magellan: http://www.mckinley.com
Webcrawler: http://www.webcrawler.com
Yahoo: http://www.yahoo.com
Muut mainitut www-sivut
About Wicca: http://www.stolaf.edu/people/petersol/indextxt.html
Alexcia's Web: http://www.westol.com/~klinder/index.html
Allegra Brillante's Western¼: http://www.montrose.net/users/starczar/allegra/wicca.html
Alternate Realities in Art and Thought: http://www.exotique.com/fringe/gaia.htm
amazon.com: http://www.amazon.com/
Amethyst's Pagan Parlor: http://www.primenet.com/~amethyst/app/parlor.html
Arsenic & Old Lace: http://www.arsenic.com/
Bosque del Dragón: http://www.yellow.com.mx/web/BDDT.html
Catala's Wicca Page: http://www.silvermoon.net/catala/index.htm
Covenant of the Goddess: http://www.cog.org/
The Craft: http://www.teleplex.net/THECRAFT/
Demon possessed¼: http:// www2.rpa.net/~kenneth/HOMO.HTM
Fire Rose's World of Wicca and Witchcraft: http://www.geocities.com/Athens/8526/index.html Hednet: http://www.algonet.se/~edge/pagan/index.htm
Iona's Wicca Page: http://home4.swipnet.se/~w-49332/hhaxkonst.htm
Jaz's Pagan Page: http://www.dimensional.com/~jaz/pagan/pp.htm
Mama Rose's Kitchen: http://www.it.edu/~phillips/rose1.html
Web Women: http://www.suite101.com/topics/page.cfm/255
The Witches' Voice: http://www.witchvox.com
The Witch's Brew: http://www.witchs-brew.com

Kirjallisuus

Ekholm, Kari & Haasio, Antti & Heinisuo, Rami 1995: Tiedon valtatiet ja kinttupolut. Suomen ATK-kustannus. Espoo.

Lehmann, Arthur C. & Myers, James E.(eds.) 1985: Magic, Witchcraft and Religion: an athropological study of the supernatural. Mayfield. Palo Alto (CA)

Moody, Edward J. 1985: Urban Witches -Lehmann & Myers (eds.) 1985: Magic, Witchcraft and Religion.

Virolainen, Merja 1994: Samanismin ja noituuden käsikirja. Tammi. Helsinki

Katariina Krabbe, fil.yo
Helsingin yliopisto