Matka ja liike nenetsien epiikassa ja šamanistisessa runoudessa - Lukin, Karina (Elore, 2015)
Artikkelissa pohditaan nenetsien suullisen runouden heijastamia myyttisiä maisemia ja niissä liikkumisen tapoja. Lähtökohtana on ajatus mytologisesta korpuksesta, jonka puitteissa yhteisöt tuottavat ja uusintavat käsityksiään ja tietoaan tuonpuoleisesta. Artikkelin aineistona ovat M. A. Castrénin ja Toivo Lehtisalon muistiinmerkitsemät eeppiset laulut, sjudbabtsit ja rituaalitekstit, sambadabtsit. Artikkelissa osoitetaan, että epiikan tuonpuoleiset maisemat perustuvat nenetsien arkipäiväisille poropaimentolaismaisemille ja pitkille matkoille. Šamanistinen rituaalirunous keskittyy yhteisön läheisille pyhille paikoille. Molemmissa lajeissa monikerroksinen maailma ja mahdollisuus liikkua kerrosten välillä on keskeinen myyttisen tiedon hyödyntämisen ja saamisen kanava.