Miten tutkia terveydenhuollon tietojärjestelmien käytettävyyden vaikutuksia potilaaseen - Walldén, Sari (Finnish Journal of eHealth and eWelfare, 2010)
Terveydenhuollon tehtävänä on ylläpitää, edistää ja kohentaa asiakkaiden terveyttä. Tämän takia henkilökunnan käyttämien terveydenhuollon tietojärjestelmien käytettävyyttä on syytä tutkia myös asiakkaan näkökulmasta. Asiakkaan näkökulmasta yksi käytettävyydeltään hyvä järjestelmä ei riitä, jos hän joutuu käymään ohimenevänkin terveysongelman vuoksi monissa terveydenhuollon eri sektoreiden vastaanottopisteissä, joissa voi olla käytössä eri järjestelmät tai eri osiot samasta järjestelmästä. Tätä vastaanottopisteestä toiseen kulkemista saman vaivan vuoksi nimitän potilaan palvelukokonaisuudeksi. Tässä artikkelissa luon alustavan viitekehyksen, miten tunnistaa, luokitella ja priorisoida tietojärjestelmien käytettävyyden vaikutuksia potilaalle. Järjestelmän käytettävyyden vaikutusten tunnistamista helpottaa viitekehyksen Aiheuttajat‐faktori, joka koostuu organisatorisista, teknologisista ja inhimillisistä tekijöistä. Vaikutukset luokittelen kahteen pääluokkaan, lääketieteellisiin ja ei‐lääketieteellisiin. Priorisointia varten olen alustavasti luokitellut myös vaikutuksen merkityksiä potilaan näkökulmasta. Viitekehyksen avulla voidaan jatkossa tutkia, miten palveluja voitaisiin parantaa niin, että potilaan palvelukokonaisuuksista saataisiin mahdollisimman lyhyitä ja toimivia.