Projektinhallinta tietojärjestelmä‐hankkeissa, case: KanTa - Saviranta, Tapio (Finnish Journal of eHealth and eWelfare, 2010)
Artikkelissa käsitellään projektinhallinnan näkökulmasta sähköisten palveluiden, eArkisto, eResepti ja eKatselu toteutumista KanTa‐hankkeessa. Julkishallintoa kuvaavaan autonomiamalliin liittyy KanTa‐hankkeen kustannustehokasta toteutusta haittaavia piirteitä. Lisäksi hankkeessa käytetty ns. optimistinen projektinhallintamalli voi aiheuttaa aikataulun venymistä. Projektinhallinnan parantamiseksi ehdotetaan proaktiivista projektinhallintamallia ja julkishallintoon ehdotetaan matriisimallia. Suunnitteilla oleva valtiollinen toimija (ValTo) edustaa matriisimallissa projektiorganisaatiota ja julkishallinnon toimijat kuten KELA, THL (Terveyden ja hyvinvoinninlaitos) ja sairaanhoitopiirit edustavat linjaorganisaatioita. Matriisimallissa linjaorganisaatiot luovuttavat resurssejaan ValTon käyttöön tietyn hankkeen kuten KanTa‐hankkeen ajaksi. Artikkelissa ehdotetaan tilaajaryhmien muodostamista ja yhteistilauksia erääksi lisäkeinoksi parantaa projektinhallintaa ja töiden minimointia toiseksi lisäkeinoksi parantaa projektinhallintaa.