Aikeiden aika

Olla tekemässä -rakenteen futuurisen käytön jäljillä

Authors

  • Heidi Niva Helsingin yliopisto

Keywords:

futuurisuus, aspekti, progressiivisuus, infinitiivirakenne, konstruktioverkosto

Abstract

Artikkelissa tarkastellaan progressiivirakenteena tunnettua olla tekemässä -rakennetta osana keinovalikoimaa, jonka avulla suomen kielessä voidaan ilmaista futuurisuutta: Mukavaa kuulla, että noinkin nuorena olet muuttamassa Kärkölään. Olla tekemässä -rakennetta vertaillaan yksinäisverbin preesensiin sekä tulla tekemään- ja pitää tehdä -rakenteisiin, joiden avulla voidaan myös ilmaista futuurisuutta. Futuurisuuden ilmaisua lähestytään temporaalisen polysemian, absoluuttisen ja relatiivisen futuurisuuden, viittaushetken etäisyyden, modaalisuuden sekä käyttöalan näkökulmasta. Futuurisuuden ilmaisukeinojen vertailu osoittaa muun muassa, että olla tekemässä -rakenne korostaa intention elementtiä. Olla tekemässä on kuitenkin temporaalisesti moniselitteinen, minkä vuoksi se ei aina ole toimivin valinta futuurisuuden ilmaisuun. Futuurisuuden ilmaisun keinojen voi nähdä täydentävän toisiaan.

Artikkelissa myös tarkastellaan olla tekemässä -rakenteen futuurisen käytön motivaatiota ja kehitystä konstruktiokieliopin ja erityisesti konstruktioverkoston näkökulmasta. Artikkelissa esitetään, että rakenne saa vaikutteita muilta konstruktioilta, joilla on samankaltaisia piirteitä ja joilla myös voidaan ilmaista futuurisuutta. Tällainen on esimerkiksi konstruktio olla menossa ~ tulossa ~ lähdössä. Esille myös tulee, että olla tekemässä -rakenteen futuuristumiskehityksessä intention elementti ei välttämättä edellä ennakoinnin elementtiä.

Downloads

Published

2021-12-31

How to Cite

Niva, H. (2021). Aikeiden aika: Olla tekemässä -rakenteen futuurisen käytön jäljillä. Finnish Journal of Linguistics, 34, 103–148. Retrieved from https://journal.fi/finjol/article/view/103167

Issue

Section

Articles