Murtolukujen laskutoimitusten ankkuroiva metafora - Aaltonen, Martina (FMSERA Journal, 2024)
Ankkuroivien metaforien avulla matematiikan abstraktit käsiteet voidaan palauttaa sellaisiin yleisiin kokemuksiin, joita jokaisella ihmisellä on omasta kehostaan ja sen toiminnasta ympäröivässä maailmassa. Tässä tutkimuksessa kehitetään puutikkukokoelmiin perustuva ja ihmisen näköaistia hyödyntävä ankkuroiva metafora murtoluvuille, joka on samaan aikaan yhteensopiva sekä murtolukujen ekvivalenssin, että kaikkien murtolukujen laskutoimitusten kanssa. Lakoff ja Núñez (2000) ovat esitelleet aritmetiikalle neljä perustavanlaatuista ankkuroivaa metaforaa, jotka toimivat kehitystyön perustana, mutta joista yksikään ei sovi sellaisenaan yhteen murtolukujen kerto- ja jakolaskun kanssa. Ke- hitystyön tavoitteena on tukea mahdollisuuksia eheän murtolukukäsitteen kehittymiselle.