Mediahistorian näkökulma tarpeen digitaalisten lehtiarkistojen käytössä

Kirjoittajat

  • Heidi Kurvinen Turun yliopisto

Abstrakti

Tutkimusaineistojen massadigitointi on 2000-luvulla aiheuttanut tutkimuksellisen käänteen, joka tavalla tai toisella koskettaa kaikkia historiantutkijoita. Etenkin sanomalehtien lähdekäyttö on kasvanut eksponentiaalisesti, kun tutkijat pääsevät entistä helpommin aineistojen äärelle. Samanaikaisesti lähdetyypin erityispiirteet jäävät usein pohtimatta.

Tässä katsauksessa avaan digihistoriaan liittyvän käsitteellisen tiedon merkitystä digitaalisten sanoma- ja aikakauslehtiarkistojen käytössä. Osoitan, että tutkijalta vaaditaan sekä ymmärrystä käyttöliittymästä ja sen vaikutuksista tulkinnoille että yksittäisten tekstien laajemman mediahistoriallisen kontekstin huomioista. Lisäksi konkretisoin aineistoesimerkeillä sellaisia käytännön tutkimustyöhön liittyviä kysymyksiä, jotka ovat seurausta lehtiaineistojen massadigitoinnista.

Asiasanat: digitaalinen historia, digitaalinen lähdekritiikki, kontekstualisointi, lähiluku, mediahistoria

Viittaaminen

Kurvinen, H. (2024). Mediahistorian näkökulma tarpeen digitaalisten lehtiarkistojen käytössä. Historiallinen Aikakauskirja, 121(3), 298–308. https://doi.org/10.54331/haik.111870