Kylmää kyytiä ja kovaa työtä - Lahtinen, Anu (Historiallinen Aikakauskirja, 2022)
Sodat, konfliktit ja valtataistelut vaativat tavallisesti välittömiä uhreja, taistelukentällä kaatuneita sotilaita ja sotatoimien uhreiksi jääneitä siviilejä. Varsinkin pitkään kestävät taistelut ja varustelu heijastuvat sitäkin laajemmin koko yhteiskuntaan, talouteen, kulttuuriin ja ruokatuotantoon. Kuten totesimme hiljattain ilmestyneessä teoksessa Civilians and Military Supply in Early Modern Finland, sotatalouden vaikutus siviilien elämään, hintoihin, veroihin ja tuotantoon tuntuu laajasti, kaukana sotatoimialueista.