Imetysongelmat, imetystuki ja imetyksen toteutuminen FinLapset-kyselytutkimuksessa

Kirjoittajat

  • Emilia Valkeejärvi Tampereen yliopisto
  • Marja Kaunonen
  • Reija Klemetti

Avainsanat:

imetys, imetysohjaus, neuvolatyö, äitiyshuolto, imetysongelmat

Abstrakti

Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata imetysongelmien yhteyttä imetyksen toteutumiseen ja siihen saatuun tukeen. Aineistona käytettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2020 toteuttaman FinLapset-vauvatiedonkeruun synnyttäneiden vanhempien vastauksia (N=8876). Aineisto analysoitiin tilastollisin menetelmin.

Imetysongelmat ovat yleisiä, sillä lähes kaikilla vastaajilla oli kokemuksia imetysongelmista. Valtaosa imetysongelmia kokeneista koki niitä hyvin harvoin tai joskus, mutta 7 % koki imetysongelmia usein tai jatkuvasti. Yleisimpiä imetysongelmia olivat imemiseen liittyvät ongelmat, äidin vointiin liittyvät ongelmat sekä vaikeudet ymmärtää vauvan käyttäytymistä tai viestintää. Imetysongelmista maidon riittävyyteen liittyvät ongelmat vähensivät selvimmin täysimetystä. Niin raskausaikana kuin synnytyksen jälkeen ammattilaisilta ja vertaistuelta saatu imetystuki ehkäisi imetysongelmia ja edisti imetyksen jatkumista pidempään.

Äidit tarvitsevat imetystukea imetysongelmista selvitäkseen, jotta imetys voi jatkua suunnitellusti. Tulosten avulla imetystukea voidaan kehittää ehkäisemään imetysongelmia ja ratkaisemaan niitä aiempaa paremmin. Tuotettua tietoa voidaan hyödyntää kehitettäessä terveydenhuollon ammattilaisten imetystä koskevia koulutuksia sekä suunniteltaessa äitejä ja vauvoja hoitavien yksiköiden käytäntöjä imetystä tukeviksi.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2024-06-18