Tulehduksellista reumasairautta sairastavien naisten pelot raskauden suunnittelussa

Kirjoittajat

  • Noora Pasuri-Seppänen
  • Mervi Hakala
  • Mariaana Mäki-Asiala
  • Heli Kerimaa
  • Tarja Pölkki

Avainsanat:

pelko, reumataudit, naiset, suunniteltu raskaus, laadullinen tutkimus

Abstrakti

Tulehduksellista reumasairautta sairastavilla naisilla on usein pelkoja, jotka liittyvät heidän sairauteensa ja lääkehoitoonsa. Nämä pelot voivat vaikuttaa raskauden suunnittelua koskevan päätöksen tekemiseen ja toivottuun lapsilukumäärään.
Tämän laadullisen tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata tulehduksellista reumasairautta
sairastavien naisten pelkoja raskauden suunnittelussa.
Tutkimusaineisto kerättiin yksilöteemahaastatteluilla tulehduksellista reumasairautta sairastavilta naisilta (n=12) joulukuun 2022 ja tammikuun 2023 välisenä aikana. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä.
Tulosten mukaan tulehduksellista reumasairautta sairastaville naisille aiheuttivat pelkoa tunnesäätelytaitojen riittämättömyys, hyvinvointia uhkaavat terveysriskit, elämänmuutokseen sopeutuminen ja raskauden suunnitteluun liittyvä suuri vastuu. Pelot liittyivät pääosin heidän sairauteensa ja osa peloista oli samankaltaisia kuin ei-reumasairautta sairastavilla naisilla. Tulosten perusteella tulehduksellista reumasairautta sairastavat naiset ja heidän perheensä tarvitsevat luotettavaa tietoa ja terveydenhuollon asiantuntijoiden kokonaisvaltaista tukea raskauden suunnitteluun, jotta he osaavat käsitellä pelkojaan ja uskaltavat yrittää raskautta.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2024-06-18