Raskauspahoinvointia kokevan odottajan kohtaaminen terveydenhuollossa

Kirjoittajat

  • Pinja Rulja
  • Riikka Ikonen
  • Marja Kaunonen

Avainsanat:

raskaus, raskauspahoinvointi, kohtaaminen, terveydenhuollon ammattilainen

Abstrakti

Raskauspahoinvointi on odottavien äitien keskuudessa yleistä ja sitä voidaan yleensä hoitaa kotona. Vakavampi raskauspahoinvointi tai hyperemeesi heikentää odottajan elämänlaatua vaatien oikeanlaista kohtaamista ja hoitoa terveydenhuollon ammattilaisilta. Vakavaa raskauspahoinvointia kokeva saattaa kuitenkin kokea terveydenhuollon ammattilaisten kohtaamisen vähättelevänä tai kyseenalaistavana. Raskauspahoinvointia kokevan odottajan kokemuksia terveydenhuollon ammattilaisten kohtaamisesta ei ole aiemmin tutkittu Suomessa ja kansainvälisestikin kovin vähän.

 

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata, miten terveydenhuollon ammattilaisten kohtaaminen näyttäytyy raskauspahoinvointia kokevalle odottajalle. Tutkimus toteutettiin kuvailevana laadullisena poikittaistutkimuksena. Aineisto kerättiin helmikuussa 2023 kirjallisesti raskauspahoinvointia kokeneilta naisilta (n=34) ja analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla.

Terveydenhuollon ammattilaisten kohtaaminen näyttäytyi tämän tutkimuksen aineiston perusteella raskauspahoinvointia kokeville odottajille Suomessa kovin vaihtelevasti. Odottajat kokivat riittämätöntä hoidonsaantia, terveydenhuoltojärjestelmän rakenteellisista ongelmista johtuvaa huonoa kohtaamista sekä terveydenhuollon ammattilaisten kielteistä suhtautumista. Toisaalta kohtaaminen koettiin myös hyvinvointia edistävänä. Tätä tietoa voidaan käyttää raskauspahoinvointia ja hyperemeesiä kokevien odottajien kohtaamisen ja hoidon kehittämiseksi terveydenhuollossa.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2024-06-18