Suomalaisten kliinisen hoitotyön asiantuntijoiden osaaminen: Arviointi validoidulla ydinosaamismittarilla

Kirjoittajat

  • Krista Jokiniemi
  • Anna-Maija Pietilä
  • Santtu Mikkonen

Avainsanat:

kliinisen hoitotyön asiantuntija, osaaminen, kompetenssi, hoitotyö, faktorianalyysi

Abstrakti

Kliinisen hoitotyön asiantuntijan osaamiskuvausten kehittäminen on käynnistynyt Pohjois- Amerikassa 1990-luvulla. Suomessa kliinisen hoitotyön asiantuntijan ydinosaamismittari kehitettiin ja sisältö validoitiin ensimmäistä kertaa
vuonna 2018. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata suomalaisten kliinisen hoitotyön asiantuntijoiden osaamista työn eri osa-alueilla hyödyntämällä kehitettyä ydinosaamismittaria.
Poikkileikkaustutkimuksen aineisto kerättiin sähköisenä itseraportointikyselynä Suomessa (n=72), Tanskassa (n=275) ja Islannissa (n=77) touko-syyskuussa vuonna 2019. Tässä artikkelissa kuvataan suomalaisten vastaajien osaamista työn eri osa-alueilla. Kyselyyn vastasi 52 suomalaista kliinisen hoitotyön asiantuntijaa (vastausprosentti 72).
Osaamista tarkasteltiin validoidun teoreettisen osaamisrakenteen osa-alueilla: kliininen hoitotyö, kliinisen hoitotyön johtaminen, organisaatio ja tiedeperustainen työskentely. Kliinisen hoitotyön asiantuntijat hyödynsivät eniten organisaatio- osaamista ja vähiten kliinisen hoitotyön osaamista. Osaamiskuvauksista valtaosaa (82%) hyödynnettiin paljon tai jonkin verran ja ainoastaan 18% niistä ei hyödynnetty lainkaan.

Kliinisen hoitotyön asiantuntijan taustatekijöillä ei ollut selkeää tilastollista yhteyttä osaamisen hyödyntämiseen. Cronbachin alfakerroin kokonaismittarille oli 0,94. Kliinisen hoitotyön asiantuntijan osaamismittaria voidaan käyttää kuvaamaan ydinosaamisvaatimuksia. Osaamiskuvaukset voivat toimia tehtävien kehittämisen, standardoimisen ja opetussuunnitelmien kehittämisen pohjana.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2023-09-10