Aatos Erkko ja Moskovan olympiaboikotti 1980

Kirjoittajat

  • Aleksi Mainio

Avainsanat:

Aatos Erkko, Moskovan olympiaboikotti, 1980, Moskovan olympialaiset, kylmä sota

Abstrakti

Yhdysvallat uhkasi Moskovan olympialaisia boikotilla vuoden 1980 alussa. Tästä alkoi kylmän sodan Suomen diplomaattinen salahanke, suurvaltapolitiikan peli, jonka avulla pyrittiin pelastamaan Neuvostoliiton urheilujuhla. Tapahtumasarjassa pääosaan nousi lehden omistaja Aatos Erkko, mutta miksi näin tapahtui? Paljastiko tapahtumasarja Erkon persoonasta, henkilöhistoriasta ja Venäjä-suhteesta sellaisia piirteitä, joilla on laajempaakin selitysvoimaa?
Minkälaisia sisäpolitiikan ja kansainvälisen politiikan liittolaissuhteita tapahtumasarja toi näkyviin? Artikkelissa kysymyksiin vastataan historiallisen arkisto- ja haastattelukokoelmien, kuten Päivälehden arkiston, Urho Kekkosen arkiston ja Maarit Tyrkön arkiston aineistojen, sekä tutkimuskirjallisuuden avulla. Uusien tai uusin silmin tulkittujen lähdeaineistojen ansiosta päästään kiinni salaisen urheiludiplomatian tapahtumahistorialliseen tasoon, mutta näkyviin
tulevat myös Erkon ja hänen valtalehtensä Moskovan olympiapolitiikan pitkät, yllättävänkin venäläiset juuret.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2019-05-10

Viittaaminen

Mainio, Aleksi. 2019. ”Aatos Erkko ja Moskovan olympiaboikotti 1980”. Idäntutkimus 26 (1):45-63. https://journal.fi/idantutkimus/article/view/81965.