Tietokäsityksen käsite ammattikorkeakouluun liittyvissä väitöstutkimuksissa - Kämäräinen, Juha (Informaatiotutkimus, 2020)
Artikkeli tarkastelee tietokäsitys-käsitteen käyttöä ammattikorkeakoulua tarkastelevissa väitöskirjoissa strukturaalis-funktionaaliseen kielikäsitykseen perustuvan siirtoanalyysin ja retorisen rakenteen teorian avulla. Tarkastelu on ajankohtaista yhteiskunnallisen osaamiskeskustelun osana. Epistemologian piiriin kuuluvaa käsitettä ei määritellä tai lähteistetä selkeästi. Käsitteelle annetaan runsaasti määreitä, joista osa on vahvasti arvottavia. Käsite liitetään etenkin opiskelijoihin ja ammattikorkeakouluun sekä tutkimusten taustaoletuksiin. Käyttö kytkeytyy opiskelijoiden episteemisten uskomusten tarkasteluun, joka puolestaan voidaan nähdä osana oppimisvalmius-, opintomenestys- ja asiantuntijuuskeskustelua. Näiden kautta muodostuu yhteyksiä informaatiolukutaitokeskusteluun.