Valvottu koevapaus ja siihen liittyvä päihdekuntoutus rikoksentekijöiden kuntoutuksessa - Rantanen, Teemu; Lindqvist, Minna (Janus Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön tutkimuksen aikakauslehti, 2018)
Valvottu koevapaus on uudehko rangaistusmuoto, jossa yhdistyy sähköinen ja muu valvonta sekä erilaiset tukitoimet. Artikkelissa kysytään, miten valvottu koevapaus ja siihen liittyvä päihdekuntoutus tukevat rikostaustaisen asiakkaan kuntoutumista. Tutkimuksessa on haastateltu päihdetyöntekijöitä (n=12) ja asiakkaita (n=12). Tutkimus tuo esiin valvotun koevapauden ja siihen liittyvän päihdekuntoutuksen moninaiset myönteiset vaikutukset sekä kuntoutumisen prosessuaalisen luonteen ja muutosmotivaation vähittäisen rakentumisen. Tässä prosessissa paneutuva työntekijä-asiakassuhde on avainasemassa, mutta myös koevapauteen liittyvä valvonta tukee kuntoutumista. Toisaalta aineisto tuo esiin myös rangaistuksellisuuden ja kuntoutuksen jännitteisen luonteen sekä monia kehittämiskohteita. Yleisellä tasolla tutkimus tukee desistanssiteorian ajatusta rikollisuudesta irrottautumisen prosessin pitkäkestoisuudesta ja sosiaalisten olosuhteiden merkityksestä siinä.