Rekrytointi työvoimapula-aloilla ja maahanmuuttajataustaiset työnhakijoina - Haapakorpi, Arja; Koivunen, Tuija; Pyöriä, Pasi; Lehtovaara, Heidi (Janus Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön tutkimuksen aikakauslehti, 2025)
Artikkelissa tarkastellaan rekrytoinnin ongelmia ja haasteita sekä niihin vastaamista työvoimapulasta kärsivillä aloilla, etenkin kaupan ja henkilökuljetuksen aloilla. Näille aloille rekrytoidaan maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä, minkä vuoksi näkökulma tarkentuu erityisesti heidän työllistymisensä ja rekrytointinsa haasteisiin ja ongelmiin. Aineisto koostuu henkilöstöjohtamisen tehtävissä toimivien haastatteluista. Nostamme analyysin perusteella esille keskeiset teemat eli ensiksi maahanmuuttajataustaisten valmiudet työnhakijoina ja työntekijöinä, toiseksi työvoimaa rekrytoivien organisaatioiden käytännöt maahanmuuttajataustaisten rekrytoinnissa ja perehdytyksessä, sekä kolmanneksi maahanmuuttajien asema yhteiskunnassa ja työelämässä. Rekrytointi ei ole vain tekninen valinta, vaan sitä kehystävät yhteiskunnan ja työmarkkinoiden instituutiot ja käytännöt sekä organisaatioon liittyvät ehdot. Ongelmiin sekä niiden vastaamiseen keskittyvä analyysiosio jakaantuu kahteen osaan: ensinnä rekrytoinnin ja työnhaun prosesseihin sekä toiseksi maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden näkemiseen työvoimareservinä.