Sosiaalityö hyvinvointialueiden hyvinvointisuunnitelmissa - Myller, Terhi (Janus Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön tutkimuksen aikakauslehti, 2025)
Organisaatioiden strategiat nähdään eräinä ammatillisen työkulttuurin muotoutumiseen liittyvinä tekijöinä. Tutkimusperustaisen sosiaalityön ammatillisen työkulttuurin edistämisessä tarvitaan ymmärrystä strategisen tason ohjeistuksesta. Tutkimuksessa selvitetään, millaisia sosiaalityön ammatilliseen työkulttuuriin liitettäviä sosiokulttuurismateriaalisia piirteitä lakisääteisissä hyvinvointisuunnitelmissa on. Tutkimuksen käsitteellinen viitekehys kiinnittyy sosiaalityön työkulttuurin käsitteeseen ja sisältöön. Tutkimuksessa analysoidaan (n=16) hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelmaa laadullisella, teoriaohjaavalla dokumenttianalyysilla. Tiedonmuodostamista ohjaa praktinen tiedonintressi. Tulosten perusteella hyvinvointisuunnitelmissa korostuvat teknismateriaaliset näkökulmat, kuten strategiat ja lainsäädännön velvoittavuus suunnitelmien laatimisessa. Toisaalta strategiset tavoitteet ilmentävät sosiokulttuurisia näkökulmia, kuten osallisuutta, vuorovaikutusta ja hyvinvointia. Sosiaalityö eksplisiittisesti kuvailtuna jää katveeseen.