Perheammattilaisten ja sateenkaariperheiden vanhempien väliset ihanteelliset suhteet: opastavien tekstien kategoria-analyysi - Huusko, Krista; Korhonen, Maija; Komulainen, Katri (Janus Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön tutkimuksen aikakauslehti, 2025)
Tarkastelimme suomalaisia opastavia tekstejä, joissa perheiden parissa työskenteleviä ammattilaisia ohjataan kohtaamaan sateenkaariperheitä. Erittelimme kategoria-analyysia käyttäen niitä keinoja ja luokitteluja, joiden avulla tekstien kirjoittajat tekevät teksteissä diskursiivista institutionaalista työtä muuttaakseen perhepalvelujen toimintaa yhdenvertaisemmaksi sekä niitä ammattilaisten ja asiakkaiden välisiä suhteita koskevia moraalisia järjestyksiä, joita tehdyt luokittelut rakentavat. Tunnistimme kolme institutionaalisen työn keinoa: yhtäältä tekstit pyrkivät herättämään ammattilaisissa häpeääkuvaamalla ammattilaiset eri tavoin puutteellisiksi ja jopa mahdollisesti asiakkailleen haittaa aiheuttaviksi toimijoiksi. Toisaalta ammattilaisten puutteita ymmärrettiin sovinnollisena eleenä, ja kolmanneksi ammattilaisissa herätettiin ammattiylpeyttä korostamalla heidän työnsä tärkeyttä sekä heidän ammattitaitoaan ja potentiaaliaan.