Mitä hoiva maksaa sitä tarvitseville ja heidän läheisilleen? Hoivakustannukset taloudellisen lukutaidon näkökulmasta - Zechner, Minna; Sihto, Tiina; Hagelin, Anni (Janus Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön tutkimuksen aikakauslehti, 2025)
Tutkimuksessa analysoidaan hoivan tarpeesta aiheutuvia kustannuksia iäkkäille (yli 65-vuotialle) hoivaa tarvitseville henkilöille sekä heidän läheisilleen. Aineisto koostuu teema- ja elämäkertahaastatteluista, sekä kyselystä. Hyödynnämme taloudellisen lukutaidon teoreettista viitekehystä. Taloudelliseen lukutaitoon kuuluu taito ymmärtää omaa taloutta ja taloudellista käyttäytymistään, kyky etsiä, löytää, ymmärtää ja tulkita keskeistä taloudellista tietoa sekä taito tehdä omaan talouteen liittyviä asianmukaisia päätöksiä ja ymmärtää niiden seurauksia. Hoivasta aiheutuu aineistomme perusteella säännöllisiä kustannuksia. Tulkinnat näistä kustannuksista vaihtelivat, palveluista ja lääkkeistä aiheutuvien kustannusten lisäksi hoivan tarpeet aikaansaavat esimerkiksi kasvaneita vesi- tai vaatekustannuksia. Taloudellinen lukutaito heikkenee iän myötä ja etenkin muistisairaudet heikentävät taloudellista lukutaitoa ja lisäävät ikääntyneiden riskiä joutua taloudellisesti hyväksikäytetyksi.