Vuoroasumisesta sopiminen ja periaatteet vanhempien ja viranomaisten käsityksinä - Rissanen, Antti; Kääriäinen, Aino; Rantala, Kati; Sarasoja, Laura; Aikio, Marjut (Janus Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön tutkimuksen aikakauslehti, 2017)
Tutkimus kuvaa vanhempien ja viranomaisten käsityksiä vuoroasumisesta sopimisesta ja sen periaatteista. Aineistoina ovat vuoroasumista toteuttavien vanhempien haastattelut (14 kpl) sekä sosiaalitoimen käräjäoikeuden pyynnöstä laatimat lasten huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevat olosuhdeselvitykset. Metodologisena viitekehyksenä on fenomenografia. Tutkimuksen mukaan vanhempien ja viranomaisten käsitykset vuoroasumisesta ja siitä sopimisesta voidaan jakaa kolmeen kuvauskategoriaan, jotka ovat (1) perheideaalin säilyminen, (2) lapsen asuminen sekä (3) arjen järjestelyt. Perheideaalin tasolla vanhempien ja viranomaisten käsityksissä korostuivat vanhempien sovinnollisuus ja tasavertaisuus, jotka rinnastettiin ehjään ydinperheeseen. Lapsen asumista koskevat käsitykset erosivat etenkin siinä, minkä ikäisille lapsille vuoroasumisen katsotaan sopivan sekä mikä on kotien välimatkan merkitys vuoroasumisessa. Kolmannella tasolla huomionarvoisia olivat vanhempien käsitysten väliset erot yksityisen ja julkisen sopimisen tavoista.