”Tuottaaks meidän toiminta oikeesti hyvinvointia ja jaksamista?” – Opiskeluhuoltoryhmän ammattilaisten tulkinnat työn tavoitteista ja mahdollisuuksista yhteistyötä muovaamassa

Kirjoittajat

  • Susanna Hellsten Oulun yliopisto
  • Teemu Suorsa Oulun yliopisto
  • Hanni Muukkonen Oulun yliopisto

Avainsanat:

opiskeluhuolto, hyvinvointi, moniammatillisuus, yhteistyö

Abstrakti

Tutkimuksessa tarkasteltiin kahdessa peruskoulun monialaisessa opiskeluhuoltoryhmässä käytyjä keskusteluja oppilaiden hyvinvoinnin edistämisestä hyödyntäen subjektitieteellisen (Holzkamp 2013) ja systeemisen psykologian (Järvilehto 2009) käsitteistöä ja menetelmällisiä periaatteita. Keskusteluihin osallistui 30 eri ammattiryhmien ja tahojen toimijaa. Analysoimme käytyjä keskusteluja jatkuvan vertailun menetelmällä ja perusteluanalyysilla tunnistaen erilaisia tulkintoja opiskeluhuoltotyön tavoitteista ja peilaten näitä opiskeluhuoltotyölle lainsäädännössä ja opetussuunnitelmassa asetettuihin yleisiin tavoitteisiin. Tunnistimme aineistosta kolmenlaisia olosuhteita, joista ammattilaiset keskustelevat: 1) olosuhteet, joiden muuttaminen on vaikeaa, 2) olosuhteet, joita koetaan voitavan muuttaa oman ammattiryhmän yhteisenä toimintana ja 3) olosuhteet, joiden muuttamiseksi kytkeydytään yhteiseen toimintaan yli ammattirajojen. Tulosten mukaan ammattilaisten puheesta tunnistetut osallisten tavoitteet tai toimintaperusteet eivät juuri muutu keskustelun aikana. Pedagogisten ammattilaisten tulkinnat ja tavoitteet näyttivät määrittelevän keskustelun yhteistä suuntaa. Opiskeluhuollon ammattilaiset ja muut toimijat näyttivät eri tavoin sovittautuvan näihin tulkintoihin. Moniammatillisessa yhteistyössä ei aina pystytä hyödyntämään osallisten asiantuntemusta täysimääräisesti. Oppilashuollon ja ohjauksen tukena olevia moniammatillisen yhteistyön rakenteita on tarkasteltava kriittisesti ja kehitettävä.

Osasto
Artikkeleita

Julkaistu

2021-12-06 — Päivitetty 2022-06-28

Versiot

Viittaaminen

Hellsten, S., Suorsa, T., & Muukkonen, H. (2022). ”Tuottaaks meidän toiminta oikeesti hyvinvointia ja jaksamista?” – Opiskeluhuoltoryhmän ammattilaisten tulkinnat työn tavoitteista ja mahdollisuuksista yhteistyötä muovaamassa. Kasvatus, 52(3), 334–346. https://doi.org/10.33348/kvt.112599 (Original work published 6. joulukuuta 2021)