Maalaisrahvaan kirjoitusmotivaatio ja asenteet kirjoitustaitoa kohtaan 1840–1890-luvun Suomessa - Stark, Laura (Kasvatus & Aika, 2008)
Mikä motivoi maaseudun suomenkielistä rahvasta hankkimaan kirjoitustaidon 1800-luvulla? Millaisia asenteita ja vaikeuksia kohtasivat tavalliset ihmiset, jotka opettelivat kirjoittamaan? Mitä kirjoittaminen merkitsi niille kansanihmisille, jotka taidon hankkivat? Näitä kysymyksiä tutkitaan yhdentoista omaelämäkerrallisen kirjoituksen kautta. Artikkelissa tarkastellaan kirjoittajien kokemuksia kirjoitustaidon hankkimisesta ja merkityksestä heidän elämässään. Kokemuksia eivät muovanneet pelkästään maaseutuelämän fyysiset ja taloudelliset puitteet, vaan myös yhteisön jäsenten asenteet ja odotukset.