Tarkkuuskello ja höyrykone: terveysoppaat sukupuoleen kasvattajina - Mäki-Kuutti, Anna-Maria; Torkkola, Sinikka (Kasvatus & Aika, 2014)
Artikkelissa erittelemme, miten eri vuosikymmenillä julkaistut terveysoppaat osallistuivat sukupuolijärjestyksen tuottamiseen ja sukupuolisopimuksesta neuvotteluun. Analyysin kohteena ovat 22:n vuosina 18931981 julkaistun yleistajuisen, miehille ja naisille suunnatun terveysoppaan esipuheet ja sisällykset. Oppaiden perustana pysyi kahden sukupuolen järjestys, mutta sitä uusinnettiin eri aikoina eri tavoin niin oppaiden ruumiillisissa, tiedollisissa kuin yhteiskunnallista työnjakoa koskevissa teemoissa.