”Erittäin heikko, eikä viitsi yrittää kunnolla.” Ongelmalliset oppilaat opettajien kuvaamina 1968–1991 - Koskela, Anne (Kasvatus & Aika, 2016)
Tässä artikkelissa tutkitaan, miten opettajat kuvasivat ja määrittelivät ongelmallisen oppilaan kasvatusneuvolalle lähettämissään asiantuntijalausunnoissa Oulun seudulla vuosina 19681991. Aineiston avulla voidaan tutkia kuvauksia niistä oppilaista, jotka opettaja koki ongelmallisena, mutta joita ei ollut siirretty erityisopetukseen. Analyysi kohdentuu opettajien lausuntojen keskeisiin sisältöihin, puhetapoihin, merkityksenantoihin sekä niissä tapahtuviin muutoksiin. Artikkeli antaa siten tietoa siitä, miten poikkeavaa oppilasta tuotettiin koulun arjen käytänteissä.