Kouluhallitus kansallisen eheyttämisen edistäjänä sisällissodan jälkeen - Rantala, Jukka (Kasvatus & Aika, 2018)
Vuonna 2002 julkaisemassani teoksessa Kansakoulunopettajat ja kapina kuvasin kouluhallituksen edistysmielisen johdon toimia kansallisen eheyden rakentamisessa. Oona Ilmolahden viime vuonna ilmestynyt väitöstutkimus haastaa tuolloisen tulkintani. Tässä katsauksessa tarkastelen uudelleen kouluhallituksen eheyttämispolitiikan onnistumista. Rakennan vanhan tutkimukseni päälle uuden näkökulman, jossa selvitän kouluhallituksen toiminnan muotoutumista ja arvioin eheyttämispolitiikan toteutumista Ilmolahden tutkimuksen innoittamana.