Narinajuustoa ja karviaishilloa

Moniaistiset muistot osana yhteistä ruokailutapahtumaa

  • Heikki Uimonen Itä-Suomen yliopisto
  • Maija Kontukoski
  • Anu Hopia Turun yliopisto
Avainsanat: ruokamuistot, kattaus, ruoanvalmistus, sukupolvikokemus, musiikki, äänimaisema, auditiiviset muistot

Abstrakti

Ruoan, kattauksen, sisustuksen ja illallisseuran ohella ruokailutapahtumaa muokkaavat ruokailijoiden kokemukset ja muistot. Ruoan nauttimiseen ja valmistukseen liittyvällä kulttuurihistoriallisella tutkimusaineistolla voidaan valottaa aistikokemuksia osana sukupolven ruoka- ja äänihistoriaa. Laadullisilla tutkimusmenetelmillä kerätyn tiedon soveltaminen mahdollistaa tila-, ääni- ja ruokasuunnittelun kokonaisvaltaisen yhdistämisen. Lopputuloksena on soveltavan tutkimuksen periaatteiden mukaisesti yhdessä tuotettu tieto, joka parhaassa tapauksessa palvelee kaikkia hankkeen toteutuksessa mukana olleita henkilöitä.

Osasto
Artikkelit
Julkaistu
heinä 10, 2019
Viittaaminen
Uimonen, H., Kontukoski, M., & Hopia, A. (2019). Narinajuustoa ja karviaishilloa: Moniaistiset muistot osana yhteistä ruokailutapahtumaa. Kulttuurintutkimus, 35(3–4), 3–18. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/kulttuurintutkimus/article/view/83637