Syntipukki Bharati Mukherjeen romaaneissa Desirable Daughters ja The Tree Bride - Arjopalo, Nana (Kulttuurintutkimus, 2019)
René Girardin tuotanto on saanut ristiriitaisen vastaanoton, mutta hänen kirjallisuudentutkimuksen parissa tekemänsä, inhimillisen toiminnan mimeettistä luonnetta koskevan työn merkitys on kiistaton. Artikkelini tutkii syntipukkimekanismin ilmentymistä Bharati Mukherjeen 2000-luvun romaaneissa. Girardin teoria havainnollistaa yhteisöille ominaisia lainalaisuuksia väkivallan synnyssä ja ajautumisessa koston kierteeseen. Mukherjeen Intian lähihistoriaan sijoittuva tarina kuvaa epätavallista ja tinkimätöntä naista, joka valikoituu syntipukiksi kahdesti elämänsä aikana.