Rannikon assimiloidut saamelaiset: Riddu Riđđu Festivála kielen ja kulttuurin elvytyksessä - Toivanen, Reetta (Kulttuurintutkimus, 2020)
Tässä katsauksessa pohdin merisaamelaisten perustamalla Riddu Riđđu -musiikki- ja kulttuurifestivaalilla kuulemiani kertomuksia oman äidinkielen ja suvun kulttuuriperinnön takaisinottamisesta tilanteissa, joissa kieli ja osittain kulttuuri ovat väistyneet jo sukupolvi tai useampi sukupolvi aiemmin. Katsaus pohjautuu etnografisen osallistuvan havainnoinnin menetelmällä tehtyyn tutkimukseen merisaamelaista kulttuuria elvyttämään perustetulla Riddu Riđđu -musiikkifestivaalilla Pohjois-Norjassa, sekä festivaaleille osallistuneiden perheiden haastatteluihin vuosien 2013–2019 aikana. Oman kielen ja kulttuurin takaisinottamisesta on kirjoitettu runsaasti varsinkin kielisosiologisen revitalisaatiotutkimuksen parissa. Pohjois-Norjan rannikon merisaamelaiset ovat yksi pohjoissaamenkielisen Saamen kansan vähemmistö, joka melkein jäi norjalaistamisen jalkoihin. Pohdin tässä katsauksessa pitkään kestäneen voimakkaan assimilaatioon vaikutusta Pohjois-Norjassa varsinkin merisaamelaisten nuorten perheiden näkökulmasta.